Muzikale poëtica Bekijk groter

Muzikale poëtica

in de vorm van zes lessen

9789057123320

Verkrijgbaar

De kwintessens van Stravinsky's gedachten over muziek. Over compositie, muzikale typologie, stijlen en vormen, de Russische muziek, de uitvoering en de diepere betekenis van muziek.

Meer details

18,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

In september 1939 gaf Igor Stravinsky op Harvard een cursus van zes lessen over muzikale poëtica: over het maken van muziek. Zijn lessen laten zich lezen als een apologie, als rechtvaardiging en verdediging van zijn persoonlijke ideeën en inzichten in het creatieve proces in de muziek.

Stravinsky behandelt het fenomeen muziek, de compositie, de muzikale typologie (stijlen en vormen), de Russische muziek, de uitvoering en de diepere betekenis van muziek.

Stravinsky bespreekt in deze prachtige lessen een keur aan componisten, de dictatuur van dirigenten, de taak van de scheppend kunstenaar en van de luisteraar, muzikale smaak en snobisme, populisme, modernisme en vertolking versus pure uitvoering.

'Muzikale poëtica werpt licht op de onlosmakelijke relatie tussen de twee aspecten van het Stravinskyaanse temperament: zijn muziek en zijn filosofie.' Darius Milhaud

'De kwintessens van Stravinsky's gedachten over muziek.' Alfred Brendel

Auteurs

Igor Stravinsky

Igor Stravinsky (1882-1971) is een van de meest vooraanstaande componisten van de 20ste eeuw. Zijn bekendste werk is Le Sacre du Printemps (1913). Naast componist was hij dirigent.