Heel de wereld Bekijk groter

Heel de wereld

9789062245284

Verkrijgbaar

Dit boek gaat in op de relatie die wij hebben met ons voedsel en met de productiesystemen ervan, lokaal en mondiaal, midden in de huidige transitie naar agro-ecologische landbouw.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 378p.

Meer informatie

"In 2014 hebben we de wereld gered door wereldwijd over te schakelen op agro-ecologische landbouwpraktijken." Dat zullen we tegen elkaar zeggen in 2030, als we terugkijken op deze transitietijd.

Heel de wereld gaat in op de relatie die wij hebben met ons voedsel en met de productiesystemen die dat voedsel voortbrengen, lokaal en mondiaal. We zitten nu midden in de transitie naar agro-ecologische landbouw, Het Nieuwe Normaal. Dat laten de vele voorbeelden van boeren, burgers, bedrijven, organisaties en regio's in de hele wereld zien, van regionale kringlooplandbouw tot vergroening van woestijnen.

Met een systeembril en een integrale landschapsbril op biedt de auteur ons inzichten en handvatten om zelf die transitie tot een succes te maken. Laat je inspireren en sluit je aan bij een van de transitiebewegingen of ondersteun ze. Zo, dat je over vijftien jaar met recht kan zeggen "Ja, ik heb er toen aan bijgedragen dat we nu genoeg goed voedsel hebben in de hele wereld!"

Het boek kiest hiermee een tegenovergestelde visie aan die van o.a. Louise Fresco en anderen, die beweren dat ecologische landbouw niet in staat is de wereldbevolking te voeden en pesticiden en genetische manipulatie daarvoor noodzakelijk zijn. Dat maakt het tot een onontbeerlijk boek voor diegenen die niet op voorhand het agro-industriële complex gelijk willen geven.

Zelf zegt ze er over: "Het was een feest om dit boek te schrijven. Want ik ontdekte steeds meer èn veel vernieuwende bewegingen, die in heel de wereld aan de gang zijn! In de praktijk, in wetenschap en beleid. Ineens, in de afgelopen paar jaren en zeker nu in 2013, worden ze zichtbaar, emergent. Het lijkt wel of er een grote transitie aan de gang is, over de hele wereld, naar herstel van kringlopen en gezond voedsel. Een beweging naar meer integrale en regionale landbouw, met genoeg voedsel voor iedereen, met herstel van bodems en zuiniger gebruik van water. Het is een beweging die onomkeerbaar is. Je leest het nog niet in de krant, maar het gebeurt al wel. Een beweging die bijna het omslagpunt, het Tipping Point, heeft bereikt."

Auteurs

Jelleke de Nooy van Tol

Jelleke de Nooy van Tol is Wagenings ingenieur. Samen met haar echtgenoot Rob de Nooy deed ze vijftien jaar ontwikkelingssamenwerking in verschillende landen. Vervolgens coördineerde en innoveerde ze het Wageningse "groene" onderzoek. Haar werkterrein omvat stadlandontwikkeling, ecologische landbouw, participatieve en interdisciplinaire aanpakken en duurzame gebiedsontwikkeling. Met haar bureau Catalyst4change is zij sinds 2005 internationaal procesbegeleider bij transities naar duurzame landbouw en integrale gebiedsontwikkeling.