Veranderende lidmaatschappen in de sport Bekijk groter

Veranderende lidmaatschappen in de sport

9789088508431

Verkrijgbaar

Neerslag van vier jaar onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van veranderingen in ledenbinding in de sport. Een boek voor medewerkers, bestuurders en ondersteuners van sportclubs en sportbonden, maar ook voor beleidsmakers, studenten en vakgenoten uit het sportonderzoek.

Meer details

24,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2018, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Steeds meer mensen sporten individueel of ongeorganiseerd. Daarom nemen zij waarschijnlijk liever een abonnement op de sportschool, dan dat zij lid worden van een sportvereniging. De belangrijkste reden is dat mensen tegenwoordig op flexibele momenten willen sporten. Daardoor verandert niet alleen de manier waarop sport wordt beoefend, maar ook de maatschappelijke waarde ervan.

Sportverenigingen zien hun lidmaatschappen veranderen en sportparticipatie afnemen. De vraag is hoe zij kunnen inspelen op de veranderende behoefte. Welke middelen zetten zij in om leden te binden en te behouden voor het georganiseerde sportaanbod?

De auteurs van dit boek hebben vier jaar lang onderzoek gedaan naar de oorzaken en gevolgen van veranderingen in ledenbinding in de sport. Zij hebben hiervoor zowel kwalitatieve als kwantitatieve onderzoeksmethoden toegepast.

Dit boek richt zich in eerste instantie op medewerkers, bestuurders en ondersteuners van sportclubs en sportbonden, zowel de vrijwilligers als professionals. Zij zullen de problemen en uitdagingen in dit boek waarschijnlijk herkennen. Tegelijk kunnen zij hun voordeel doen met de praktische oplossingen die worden beschreven.

Daarnaast kunnen zowel beleidsmakers, politici en bestuurders op verschillende overheidsniveaus, als studenten en vakgenoten uit de wereld van sportonderzoek en -wetenschap, relevante kennis en inzichten ontlenen aan ons onderzoek.

Auteurs

Froukje Smits

Froukje Smits MSc. is senior onderzoeker bij het lectoraat Participatie en Stedelijke Ontwikkeling en projectleider van de onderzoekslijn Maatschappelijke impact van sport en bewegen.


Jan Janssens

Dr. Jan Janssens is vanuit bureau Chionis als onderzoeker betrokken bij het onderzoek.


Nico de Vos

Dr. Nico de Vos is lector Participatie en Stedelijke Ontwikkeling, dat valt onder het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht.