Kritische portretten Bekijk groter

Kritische portretten

Twaalf essays over literatuur

9789490334260

Verkrijgbaar

Een reeks literaire portretten van klassieke, bekende en minder bekende auteurs in de vorm van kritische essays.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Walter Benjamin schreef begin 1930 aan zijn vriend Gershom Scholem dat het zijn wens was om als de grootste Duitse literatuurcriticus te worden beschouwd. Een droom die hij in de ogen van velen heeft gerealiseerd, zij het postuum.

Opzet
Rond 1930 was Benjamin bezig met de voorbereiding van een bundel essays over literatuur. Een deel was al gepubliceerd en een deel moest nog worden geschreven. Uiteindelijk is dat boek niet verschenen. Deze uitgave is gebaseerd op de opzet van de beoogde publicatie en bevat een inleiding van Thijs Lijster waarin Benjamins opvatting van kritiek en de selectie van teksten uitgebreid worden toegelicht. Daarmee ziet een niet voltooid project alsnog het licht.

Kritische portretkunst
De rode draad in de selectie is de ‘kritische portretkunst’: de essays zijn stuk voor stuk literaire portretten van auteurs. Er zijn portretten van inmiddels klassieke auteurs (Baudelaire, Kafka, Proust), portretten van minder bekende schrijvers (onder wie Julien Green en Robert Walser) en soms gaan de portretten schuil achter beschouwingen over bijvoorbeeld het surrealisme (Breton), het theater (Brecht) of de verteller (Leskov).

Auteurs

Walter Benjamin

Walter Benjamin (1892-1940) studeerde filosofie in Freiburg en Berlijn. In 1915 ontmoette hij Gershom Scholem die grote invloed had op zijn relatie tot het jodendom en de kabbala. Vervolgens leerde hij in Frankfurt Adorno kennen, die zijn contactpersoon werd bij het Zeitschrift für Sozialforschung. In 1933 vestigde Benjamin zich in Parijs, op de vlucht voor de nazi’s. Daar werkte hij verder aan Das Passagen-Werk, zijn onvoltooide studie van Parijs. In 1940 vluchtte hij naar Zuid-Frankrijk. Bij een poging de Spaanse grens over te steken werd hij opgepakt en pleegde zelfmoord.