Zilverlingen Bekijk groter

Zilverlingen

Taal over taal, 1994-2019

9789079202621

Verkrijgbaar

Een onbeschaamd geretoucheerde keuze uit Marc Kregtings columns en notities over taal.

Meer details

25,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij het balanseer
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

‘Oorspronkelijk wilde ik ridder worden of tuinarchitect’, herinnert Marc Kregting zich. Maar dat was voordat in 1994 zijn debuutboek De gezel verscheen. Kreeg hij toen een vak of een identiteit? Vijfentwintig jaar later maakt Kregting de som op in Zilverlingeneen onbeschaamd geretoucheerde keuze uit zijn columns en notities over taal.

Hij werd tekstredacteur. Niet simpel, temeer daar Kregting in de tussentijd naar België emigreerde. Hij moest terug naar school. Was het ‘Ik ben begonnen te lopen’ of ‘Ik ben beginnen lopen’? Door de jaren heen vielen hem meer verschillen op, pietluttigheden die zijn taalzintuig kietelden. Kregting waande zich een toerist op thuisgrond en raakte verzeild tussen politiek en ouderschap, sport en ecologie, uitsluiting en liefde.

Als taaldocent ervoer Kregting bovendien hoe jongeren zich uitdrukken. Opnieuw moest hij leren, tot aan de spaties toe. Dat actualiteit en geschiedenis zo door taal blijven kieren, bewijst Zilverlingen. Marc Kregting dribbelt even zwaardzwaaiend als vrolijk op het materiaal af waarvan hij leeft. Op naar het volgende debuut.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Marc Kregting

Marc Kregting werd in 1965 geboren, moest op een gegeven moment naar school en zo ging het verder. Sinds 1989 publiceert hij essays, verhalen en poëzie in tijdschriften, kranten en boeken. Hij beheerde het literaire tijdschrift de Biels, als pianist en componist verzorgde hij jazzfunkoptredens, over bassist Jaco Pastorius maakte hij met Femke Hoyng de animatiefilm Used to be a.