Arabesken met zot Polleken Bekijk groter

Arabesken met zot Polleken

9789079202263

Verkrijgbaar

Zeer persoonlijke, scherpzinnige en associatieve aantekeningen bij een tiental Nagelaten Gedichten van Paul van Ostaijen.

Meer details

18,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij het balanseer
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 116p.

Meer informatie

In Arabesken met zot Polleken maakt Willy Roggeman op zijn zeer persoonlijke, scherpzinnige en associatieve wijze aantekeningen bij een tiental Nagelaten Gedichten van Paul van Ostaijen – 'zot Polleken'. Roggemans verhouding tot Van Ostaijen kenmerkt zich zowel door herkenning – gelijklopende thematieken en een dieperliggende literatuuropvatting - als door vervreemding: lezend vanuit zijn eigen poëtica eigent hij zich deze gedichten toe, en vult ze aan met opmerkingen en mogelijke wijzigingen. De invloed van Van Ostaijen op het oeuvre van Roggeman uit zich in dit werkdagboek dan ook vooral als een reflectie over zichzelf.

/01.02.05/
Ik speel al enkele dagen met de gedachte aantekeningen te maken bij de lectuur van Van Ostaijens Nagelaten Gedichten. Dat kan niet worden beschouwd als de aanloop tot een essay of een boek. Het schrijven van de aantekeningen is het doel op zich. Ik doe geen poging om ze te ordenen, te schiften, redundanties te vermijden, hypotheses te annuleren. Ik vind dat ik mijzelf onzin mag verkopen. (…)

/12.04.05/
(…) Te veel Kant op een verkeerde wijze gestudeerd! Te veel vertrouwen in de idealistische trits van thesis, antithesis en synthesis. Te veel Hegel verslonden! (…)

Auteurs

Willy Roggeman

Willy Roggeman wordt op 9 juni 1934 te Ninove geboren. Zijn eerst literaire werk dateert van 1953. Naast de lyriekcyclus Nuages, die op aandringen van L.P. Boon in het avant-gardetijdschrift Tijd en Mens verscheen, begon Willy Roggeman in 1953 het proza Blues voor glazen blazers. Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit 80 teksten, door de auteur in drie delen gerangschikt:
1. Opus Finitum, 30 'opera' geschreven tussen 1953 en 1976
2. Usque ad finem, 30 'opera' geschreven tussen 1977 en 2002
3. Post Opera Supplementa, 20 'opera' geschreven tussen 2003 en 2008
Bekroningen met oa. de Leo Krynprijs, de Dirk Martensprijs, Arkprijs van het Vrije Woord (geweigerd door de auteur, opgedrongen door het Ark-comité), Staatsprijs voor Kritiek en Essay, Plantin-Moretusprijs,
Sinds enige tijd berust een groot deel van het persoonlijke archief van Willy Roggeman in de Centrale Bibliotheek van de Universiteit Gent. Het archief is er gedeponeerd op verzoek van de auteur. De ontsluiting ervan staat onder de supervisie van Prof. dr. J. Pieters, die door de auteur werd aangesteld tot 'nalatenschapbeheerder van het artistieke werk'.