Practicum of het steriele schrijven Bekijk groter

Practicum of het steriele schrijven

Dossier van het onevenwicht

9789079202041

Verkrijgbaar

Dit boek is een opeenvolging van fragmenten die sterk variëren in inhoud en in lengte. Centraal staat een reflectie over het schrijven die tegelijk ook een zelfreflectie is.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij het balanseer
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 326p.

Meer informatie

Het doet er niet toe, maar ik schrijf in dit geval haast uitsluitend omwille van de genoegens van het zichtbare handschrift. Ritmisch krassen, tekenen in de overtuiging dat de tekens ook nog iets kunnen betekenen, maar buiten het a priori dat zij iets moeten betekenen.

Na Betoverende Katastrofe en het dichtwerk Cadenas verzorgt het balanseer met Practicum nu een derde opmerkelijke publicatie van Willy Roggeman.
In Practicum tast Roggeman andermaal de grenzen van het schrijven af en onderzoekt hij de vertrouwde themas vanuit nieuwe invalshoeken: de betekenis en invloed van auteurs als Kafka, Dostojewski, Valéry en Proust; de verhouding tussen auteur, lezer en tekst; het belang van vorm en stijl; de grens tussen het literaire en filosofische; de necessiteit van muziek... Dit boek is een opeenvolging van fragmenten die sterk variëren in inhoud en in lengte. Centraal staat een reflectie over het schrijven die tegelijk ook een zelfreflectie is.

Het is lectuur van een springlevend auteur die met inzet van al zijn fysieke en intellectuele krachten met (inderdaad oneigentijdse) ernst, met voortdurende kritische blik en ongetemperde utopische ambitie verder werkt aan wat zonder overdrijving mag beschouwd worden als een van de belangrijkste oeuvres uit onze letteren. (Yang, Postumiteiten, 1996)

Practicum werd geschreven in de periode 1983-86. Dit essayistisch creatief proza behoort tot het tweede deel van Roggemans oeuvre, Usque ad finem.

Auteurs

Willy Roggeman

Willy Roggeman wordt op 9 juni 1934 te Ninove geboren. Zijn eerst literaire werk dateert van 1953. Naast de lyriekcyclus Nuages, die op aandringen van L.P. Boon in het avant-gardetijdschrift Tijd en Mens verscheen, begon Willy Roggeman in 1953 het proza Blues voor glazen blazers. Zijn oeuvre bestaat ondertussen uit 80 teksten, door de auteur in drie delen gerangschikt:
1. Opus Finitum, 30 'opera' geschreven tussen 1953 en 1976
2. Usque ad finem, 30 'opera' geschreven tussen 1977 en 2002
3. Post Opera Supplementa, 20 'opera' geschreven tussen 2003 en 2008
Bekroningen met oa. de Leo Krynprijs, de Dirk Martensprijs, Arkprijs van het Vrije Woord (geweigerd door de auteur, opgedrongen door het Ark-comité), Staatsprijs voor Kritiek en Essay, Plantin-Moretusprijs,
Sinds enige tijd berust een groot deel van het persoonlijke archief van Willy Roggeman in de Centrale Bibliotheek van de Universiteit Gent. Het archief is er gedeponeerd op verzoek van de auteur. De ontsluiting ervan staat onder de supervisie van Prof. dr. J. Pieters, die door de auteur werd aangesteld tot 'nalatenschapbeheerder van het artistieke werk'.