De steenhouwer en de robot Bekijk groter

De steenhouwer en de robot

Reflecties over handwerk en ambacht

9789082894264

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Kunstfilosoof Thomas Crombez verkent de (valse?) tegenstelling tussen ambachtelijk en machinaal werk.

Meer details

12,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijLetterwerk
Jaar van uitgave2019
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's72p.
Verwachte verschijningsdatumoktober 2019

Meer informatie

Zijn vakmensen vandaag overbodig geworden? Ambacht en handwerk zijn in de verdrukking. Steeds verfijndere en slimmere machines vagen langzaam de laatste sporen van metier uit.

Neem het werk van de steenkapper. Letters op grafstenen en monumenten worden al enige tijd door freesmachines gemaakt. Steenkappers bleven in trek voor moeilijke taken. Zoals wanneer hedendaagse kunstenaars een werk in marmer wilden realiseren. Denk aan de sculpturen van Ai Weiwei, Damien Hirst, Jeff Koons of Jan Fabre.

Vandaag de dag geven zulke kunstenaars steeds vaker de opdracht aan een groot atelier. Met behulp van computergestuurde machines kunnen zij het werkstuk sneller en goedkoper produceren.

Wat moet je als vakman denken over de robot? Ben je technisch werkloos geworden? Moet je je omscholen en ook achter een computerscherm gaan zitten?

In dit boek verkent kunstfilosoof Thomas Crombez de (valse?) tegenstelling tussen ambachtelijk en machinaal werk. Hij onderzoekt wat filosofen sinds het begin van de industrialisering over vakmanschap hebben geschreven. Daarna legt hij zijn bevindingen voor aan drie hedendaagse vakmensen. Dat zijn de Iraaks-Italiaanse beeldhouwer Athar Jaber, de kalligraaf Yves Leterme, en de letterbeeldhouwer Maud Bekaert.

Auteurs

Thomas Crombez

Thomas Crombez (1978) is docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (Antwerpen), aan Sint Lucas Antwerpen, en aan de Universiteit Antwerpen. Hij doceert kunstfilosofie, theatergeschiedenis en geschiedenis van de grafische vormgeving.