Nooit meer dezelfde Bekijk groter

Nooit meer dezelfde

ervaringen met een ontwaakte comapatiënt

9789060207277

Verkrijgbaar

6,40 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij De Toorts
Jaar van uitgave 2000
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Auteur: Quinta van Asperen

Na negen maanden LAT-relatie krijgt de vriend van Quinta van Asperen een ernstig auto-ongeluk in het buitenland. Een open schedelbasisfractuur, hersenvliesontsteking én coma maken 16 dagen ziekenhuisopname ter plekke en diverse operaties noodzakelijk. Daarna vindt transport naar Nederland plaats, waar hij langzaam uit coma ontwaakt. De auteur beschrijft met data en omstandigheden het herstel tijdens het eerste jaar na het ongeluk en hoe beiden daarop reageren. De totale problematiek rond de herstellende hersenletselpatiënt wordt duidelijk geschetst, evenals de gevolgen van een verwijzing naar verpleeghuis of revalidatiecentrum. Na elf maanden mag Quinta's vriend weer zelfstandig thuis wonen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn. Het door coma beschadigde denkraam heeft zijn leven ingrijpend veranderd, evenals zijn gedrag en karakter. Zijn vertwijfeling en onbegrip leiden tot heftige ruzies met Quinta die zijn problemen, voortvloeiend uit het coma, niet kan oplossen. De liefdesrelatie kan niet meer zijn zoals ze was. Ze voelen zich allebei machteloos en verdrietig.

Als een patiënt thuiskomt na een coma, denkt men: hij of zij is weer thuis, dus genezen en de 'oude'. Helaas is dit vaak niet het geval. Nooit meer dezelfde is een goed geschreven verslag voor iedereen die met de gevolgen van coma te maken krijgt, hetzij privé, hetzij beroepsmatig.

Achterin dit boek is een samenvatting opgenomen van de verschillende dieptegraden van coma, van stoornissen die zich kunnen voordoen, en nadere informatie, tips en adressen.