Handboek management kinderopvang Bekijk groter

Handboek management kinderopvang

Verkrijgbaar

Op initiatief van Kwaliteit in Kinderopvang, KIK, kwam dit veelzijdig handboek tot stand. Het belicht alle aspecten van toezicht, sturing en bestuur van een kinderopvangorganisatie.

Meer details

51,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 400p.

Meer informatie

In dit handboek gaan directeuren, adviseurs, managers, coaches, bestuurders en stafmedewerkers kinderopvang in op de stand van zaken met betrekking tot toezicht, sturing en bestuur van een kinderopvangorganisatie. Een veelzijdige aanpak die een groot aantal onderwerpen belicht.

Er is veel aandacht voor toezicht, sturing en bestuur van een kinderopvangorganisatie. Wat is bijvoorbeeld de rolverdeling tussen directeur/bestuurder en toezichthouders? Praktijkgerichte voorbeelden laten zien hoe valkuilen vermeden kunnen worden. Het sturing geven aan het primaire proces waarin het middenmanagement een cruciale rol speelt, is een belangrijk hoofdstuk. Concrete kwaliteitsondersteunende elementen als personeelsmanagement, veiligheid en gezondheid en permanent leren als team worden uitgewerkt. En er wordt ingegaan op financieel management, accommodatiebeleid, administratieve organisatie, managementtools, marketing en pr en crisismanagement. Ook wet- en regelgeving die het werk van de kinderopvang bepalen ontbreekt niet en de samenwerking met het onderwijs komt in diverse vormen aan de orde.

De auteurs willen de lezer deelgenoot maken in hun eigen ervaringen, hem informeren en inspireren. Daarin ligt de kracht van deze uitgave. Met een ongewisse toekomst van de kinderopvang voor de boeg bieden de teksten bestuurders, directeuren, managers, toezichthouders en andere geïnteresseerden handvatten om in de eigen organisatie te anticiperen op alle ontwikkelingen en een stevige kinderopvangorganisatie neer te zetten.

Het initiatief voor dit handboek is genomen door KIK, Kwaliteit in Kinderopvang.

Auteurs

Anja Hol

Anja Hol, voorzitter van de Raad van Bestuur van Kinderopvang Humanitas heeft op 6 december 2010 uit handen van burgemeester Thom De Graaf van de gemeente Nijmegen de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen. Zij krijgt de onderscheiding vanwege haar verdiensten voor de kinderopvang.


Maaike Vaes

Maaike Vaes (mr.) jurist, is sinds 2005 als zelfstandig adviseur werkzaam in de kinderopvang. Zij is onder meer ambtelijk secretaris van KIK. Verder leidt zij projecten, vervult zij managementtaken op interim basis, organiseert zij conferenties of scholingsdagen en schrijft zij beleidsstukken of brochures. Zij werkt voor kinderopvangorganisaties of voor landelijke organisaties als Balans, BKK, Pedagogiekontwikkeling 0-7 of Het Kinderopvangfonds. Ook was zij betrokken bij de totstandkoming van de Context Kinderopvang. Voor 2005 werkte zij als senior beleidsmedewerker bij het ministerie SZW (afdeling kinderopvang) en daarvoor als manager in de kinderopvang.