Kansen bieden, kansen pakken Bekijk groter

Kansen bieden, kansen pakken

De aanpak van jonge veelplegers

9789085602118

Verkrijgbaar

Een indringende inkijk in de leef- en denkwereld van jonge recidivisten, hun achtergronden en motieven en nieuwe inzichten in wat hen blijkt te motiveren om te stoppen met hun criminele levenswijze.

Meer details

23,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2022, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat jonge veelplegers zo snel mogelijk stoppen met hun criminele routine? Voor een vruchtbare aanpak blijkt het cruciaal om onderscheid te maken naar de ontwikkelingsfase waarin de bewuste jongere zich bevindt. Vindt hij het allemaal best en is hij helemaal niet van plan om te stoppen? Twijfelt hij en wil hij niet eindeloos op dit pad doorgaan, maar ziet hij geen ander perspectief? Of zet hij al echte stappen in een andere richting en valt hij af en toe nog eens terug? Elk van deze verschillende fasen behoeft een eigen aanpak.

Ido Weijers biedt een indringend inkijkje in de leef- en denkwereld van jonge recidivisten, hun achtergronden en motieven. Voor deze studie is jarenlang een grote groep jonge veelplegers gevolgd. Centraal staan de bevindingen uit de uitvoerige gesprekken die we de afgelopen jaren met in totaal vijftig jonge (ex-)veelplegers hebben gevoerd. Deze bevindingen leveren nieuwe inzichten op in wat hen blijkt te motiveren om te stoppen met hun criminele levenswijze. Ten slotte worden onderbouwde voorstellen gedaan om deze ontwikkeling te stimuleren.

Kansen bieden, kansen pakken bevat tevens een ‘Vragenlijst Veelplegers’, als hulpmiddel om een goed beeld te krijgen van de motivatiefase waarin de jonge veelpleger zich bevindt.

Gerelateerde titels

Auteurs

Ido Weijers

Ido Weijers was als hoogleraar Jeugdstrafrecht en Jeugdbescherming verbonden aan de opleiding Pedagogiek van de Faculteit Sociale Wetenschappen en aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtwetenschappen van de Universiteit Utrecht. Hij studeerde politicologie en pedagogiek aan de UvA en promoveerde in 1991 aan de EUR. Hij publiceerde meer dan 25 boeken, waaronder Children and the Law in the Netherlands (Boom Eleven, 2e druk 2018), De creatie van het mondige kind (Uitgeverij SWP, 7e druk 2017), Jeugdstrafrecht (Boom, 4e druk 2017), Rotjeugd (Uitgeverij SWP, 2016) en Parens patriae en prudentie. Grondslagen van jeugdbescherming (Uitgeverij SWP, 2012).