J.P. van Praag Bekijk groter

J.P. van Praag

Om de geestelijke weerbaarheid van humanisten

9789067282413

Verkrijgbaar

In deze bloemlezing wordt een beeld gegeven van de manier waarop Van Praag in de loop der jaren zijn gedachten over het humanisme heeft ontwikkeld.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Papieren Tijger
Jaar van uitgave 2009, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Vele jaren lang was Jaap van Praag (19111981) onbetwist de leidende figuur in het Humanistisch Verbond en in de Nederlandse humanistische beweging. Niet alleen bestuurlijk en organisatorisch was hij als een spin in het web, ook wat de gedachtenvorming over het humanisme betreft was hij de belangrijkste persoon. In deze bloemlezing wordt een beeld gegeven van de manier waarop Van Praag in de loop der jaren zijn gedachten over het humanisme heeft ontwikkeld. Het ging hem daarbij vooral om de geestelijke weerbaarheid van humanisten.

Bij deze tweede druk is een korte levensschets van Jaap van Praag toegevoegd, geschreven door drs. Bert Gasenbeek, directeur van het Humanistisch Archief en het J.P. van Praag Instituut.

Uitgave in samenwerking met het Humanistisch Archief

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Peter Derkx

Peter Derkx studeerde Engels en wijsbegeerte in Utrecht, Glasgow en Groningen. Vanaf 1977 was hij docent wijsbegeerte en humanistiek aan het Humanistisch Opleidingsinstituut en van 1989 tot en met 2002 universitair hoofddocent voor geschiedenis van het humanisme aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Per januari 2003 werd hij aan die universiteit benoemd tot hoogleraar Humanisme en Levensbeschouwing. Zijn speciale aandachtsgebieden zijn theorie van het humanisme als levensbeschouwing, en wetenschap, techniek en zingeving. Wat dat laatste betreft doet hij vooral onderzoek naar de ethische en levensbeschouwelijke aspecten van genetica, biogerontologie en substantiele levensverlenging.