Autisme ver-beeld-en Bekijk groter

Autisme ver-beeld-en

9789462671690

Verkrijgbaar

Inspiratie voor het werken met beeldtaal en metaforen in de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme.

Meer details

21,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 60p.

Meer informatie

Praten met kinderen en jongeren met autisme over hun diagnose begint niet met informeren maar met luisteren. Luisteren naar en aansluiten bij hoe het kind of de jongere zichzelf en dat ‘autisme’ ervaart is de sleutel tot succes. En hoe kan dat beter dan door een taal te gebruiken die niet alleen kindvriendelijk is maar ook autismevriendelijk, met name beeldtaal?

Beelden zeggen niet alleen meer dan duizend woorden, ze geven kinderen en jongeren met autisme ook de kans om uit te drukken wat ze zo moeilijk gezegd krijgen in een klassiek gesprek waar alleen maar gepraat wordt. Met beelden laten kinderen en jongeren met autisme letterlijk in hun hoofd kijken. En door te tekenen of op andere manieren ‘uit te beelden’ voldoet al wie kinderen en jongeren met autisme begeleidt ook aan dat ander criterium van een autismevriendelijke begeleiding, met name dat samen doen belangrijker is dan praten.

Met Autisme ver-beeld-en leveren Thomas Fondelli en Isabelle Niset een onschatbare rijkdom aan inspiratie voor het werken met metaforen in de begeleiding van kinderen en jongeren met autisme. De beelden en verhalen van de kinderen en jongeren in dit boek tonen aan hoe verschillend de beleving van autisme kan zijn. De uniciteit en creativiteit van de ‘beelden’ in dit boekje maken het tot een boekje om te lezen en te herlezen maar vooral te koesteren.

Downloaden

Auteurs

Thomas Fondelli

Thomas Fondelli is psycholoog en systeemtheoretisch psychotherapeut. Hij werkt enerzijds in het Zeepreventorium, een medisch pediatrisch revalidatiecentrum in De Haan. Anderzijds werkt hij op zelfstandige basis in groepspraktijk De Dam te Moerkerke. Hij is als trainer verbonden aan Autisme Centraal (Gent) en de Interactie Academie (Antwerpen). Hij is auteur van Autisme en eetproblemen en medeauteur van Syndroom van Asperger.


Isabelle Niset

Isabelle Niset studeerde toegepaste psychologie en is actief als psychologisch consulente. Dit oefent ze op zelfstandige basis uit in groepspraktijk Versane te Knokke-Heist, een multidisciplinaire praktijk voor ontwikkelingsstimulatie bij kinderen. Ze geeft Franse les aan de kinderen in Ma Petite Ecole te Knokke-Heist.


Persartikels

Interactie Academie (2019)
"naast het feit dat de auteurs zich richten op mensen met autisme, lijkt
het mij de moeite waard om iedereen die zich niet gehoord voelt de kans
te geven zich op deze andere manier uit te drukken om zo tot een beter
begrip te komen."

Autisme Centraal (2019)
" De uniciteit en creativiteit van de ‘beelden’ in dit boekje maken het tot een boekje om te lezen en te herlezen maar vooral te koesteren." - lezen

'T Past (2019)
" Luisteren naar en aansluiten bij hoe het kind of de jongere zichzelf en dat 'autisme' ervaart is de sleutel tot succes." - lezen

NBD Biblion (28-08-2019)
"De beelden bieden ondersteuningsmogelijkheden waar iedereen gelukkiger van wordt."

HLN (15-10-2019)
"Het werk biedt een schat aan informatie over hoe autisme zich in tal van vormen en maten kan laten voelen en zien." - lezen