Dementie Bekijk groter

Dementie

De essentie

Verkrijgbaar

De belangrijkste info over dementie overzichtelijk bij elkaar, vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en hun mantelzorgers.

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 134p.

Meer informatie

In Vlaanderen hebben ongeveer 122.000 mensen dementie. Veel mensen kennen dan ook iemand in hun familie of hun sociaal netwerk die er mee te maken heeft. De media berichten geregeld over doemscenario's en de toekomstige impact op het zorgbudget. Daar hoort steevast een pleidooi bij om stevig te investeren in het zoeken naar geneesmiddelen: anders kunnen we straks de nodige zorg niet meer betalen. In afwachting van dergelijke medicijnen blijft het zaak om nu goede dementiezorg te organiseren en met kennis van zaken over het thema te communiceren. Maar hoe?

Over dementie is veel informatie beschikbaar. Te veel om lezen, te veel om er snel de essentie uit te halen. In dit boek plaatst Jan Steyaert van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Hij richt de blik op de Vlaamse context en kijkt naar de dingen vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en van mantelzorgers. Een bundeling van de kennis die ertoe doet.

Gerelateerde titels

Auteurs

Jan Steyaert

Jan Steyaert is wetenschappelijk medewerker bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en betrokken bij de masteropleiding sociaal werk van de Universiteit Antwerpen en SAM, Steunpunt mens en samenleving.


Persartikels

Goed Gevoel Plus (April 2017)
"Of je nu ooit zelf getroffen wordt door dementie, of in je directe omgeving in aanraking komt met iemand met dementie, het is en blijft iets bijzonder pijnlijks. Iets waarvan je het bestaan nog het liefst zo lang mogelijk zou willen ontkennen. Probeer toch maar je schroom opzij te zetten, want een gewaarschuwd en goed geïnformeerd mens is er twee waard. Onze tip is alvast: schaf het uitstekende boekje ‘Dementie. De essentie’ van Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen aan. We verzekeren je: het is zo boeiend dat je het in één ruk uitleest."

Sociaal.net (20-03-2017)
"Deze publicatie plaatst de belangrijkste informatie over dementie bevattelijk bij elkaar waardoor de lezer vlot doorheen het boek leest. Daarbij maakt Jan Steyaert de keuze om alle informatie in een Vlaamse context te plaatsen. Dat maatwerk verhoogt de toegankelijkheid van het boek." - lezen

Celine schrijft (09-01-2017)
"Er bestaat oneindig veel literatuur over dementie, maar ik kan me goed inbeelden dat mantelzorgers, zorgverleners of andere personen die in contact komen met personen met dementie eens wat meer willen weten over deze complexe aandoening zonder te veel in detail te treden. In Dementie. De essentie van Jan Steyaert staat alle informatie gebundeld in een compact boekje. (...) Ik kan dit boek aanraden aan iedereen die, professioneel of persoonlijk, wat meer wil weten over dementie, maar geen zin heeft om alle Engelstalige literatuur door te nemen in de hoop een antwoord te vinden op je praktische vragen." - lezen

Geron (Januari 2017)
"Over dementie is veel informatie beschikbaar. Te veel om te lezen, te veel om er snel de essentie uit te halen. In dit boek plaatst Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. Hij richt de blik op de Vlaamse context en kijkt naar de dingen vanuit het perspectief van mensen die beroepsmatig zorgen voor personen met dementie en van mantelzorgers."

BOp magazine (01-01-2017)
"Vele angsten worden weggenomen. Het boek leert ons dat er leven is
na de ziekte. Het biedt heel veel handvaten om van zorg goede zorg te maken en om mensen tot het einde als mensen te behandelen."

Psyche (December 2016)
"Veel mensen kennen iemand in hun familie of sociaal netwerk die te maken heeft met dementie. Er is zoveel informatie over dementie beschikbaar dat het te veel is om te lezen. Dit boek heeft de belangrijkste informatie bij elkaar gebracht."

Psyche & Brein (November 2016)
"Dementie, de essentie geeft exact wat het belooft. Op een goeie honderd pagina’s en in een heel toegankelijke taal legt Jan Steyaert uit wat dementie is en hoe je er het best mee omgaat."

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (20-10-2016)
"Inderdaad: De belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar." - lezen

Alzheimer Liga Vlaanderen (Oktober-december 2016)
"Om goede dementiezorg te kunnen verlenen, is het een must om kennis te verkrijgen over datgene wat er echt toe doet. In het boek 'Dementie. De essentie' plaatst Jan Steyaert de belangrijkste informatie overzichtelijk bij elkaar. In begrijpbare taal richt de auteur zich op zowel personen met dementie en hun mantelzorgers als op mensen die beroepsmatig voor hen zorgen."

Hugo Goedemé, Thuiszorgcentrum Antwerpen & co-auteur Brood & Bomen (21-09-2016)
"Een richtingwijzer in de zorg voor personen met dementie, waarin de grote lijnen helder en up-to-date worden uitgeklaard."

Hilde Lamers, Directeur Alzheimer Liga Vlaanderen (September 2016)
"Dementie: de essentie. Daar draait het om. Jan Steyaert slaagt erin om in begrijpbare taal te schrijven over datgene wat er echt toe doet!"

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (September 2016)
"Het bouwen aan een dementievriendelijk Vlaanderen kan niet zonder goede informatie. Zowel voor personen met dementie, hun mantelzorgers als de professionele zorgverstrekkers biedt dit boek bevattelijke en laagdrempelige informatie over dementie. Een uitgave die de kwaliteit van leven en zorg ten goede komt."

Prof. Dr. Chantal Van Audenhove, directeur LUCAS, KULeuven (September 2016)
"Dementie is vandaag dan wel al bespreekbaar en het odium brokkelt af, maar toch blijft het veel angst en grote zorgen oproepen. Die worden gevoed door pijnlijke persoonlijke verhalen en door de grote complexiteit die met dementie gepaard gaat. Jan Steyaert schept in zijn boek flink wat duidelijkheid. Dat biedt rust en tegelijk handvaten om adequaat met dementie om te gaan. Zo wordt dementie niet alleen iets dat ons overkomt of dat we moeten ondergaan, maar het helpt ons ook om alert te blijven en te leven en handelen vanuit de mogelijkheden die er zijn."