Autisme als contextblindheid Bekijk groter

Autisme als contextblindheid

Verkrijgbaar

Peter Vermeulen gaat op zoek naar de rol van context bij de informatieverwerking door het menselijk brein. Talrijke voorbeelden illustreren hoe contextblindheid een verklaring biedt voor het denken en het gedrag van mensen met autisme.

Meer details

22,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 328p.

Meer informatie

De Engelse vertaling werd bekroond met de Zilveren Mom's Choice Award (info)

Waarom lijkt de maan aan de horizon zo groot?
Waarom is een boek soms ook een moordwapen?

Het antwoord op deze vragen: omdat we gevoelig zijn voor context. Niets van wat we waarnemen heeft een absolute of vaste betekenis. Tranen op iemands wang bijvoorbeeld kunnen verdriet betekenen, maar ook blijdschap, opluchting of gewoon een allergische reactie.
In Vlaanderen en Nederland zijn er meer dan 100.000 mensen die moeite hebben met context. Zij slagen er moeilijk in context te gebruiken om zin te geven aan wat ze zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Ze lijden aan contextblindheid. De wereld met al zijn meervoudige en steeds wisselende betekenissen is voor hen erg verwarrend. Ze denken absoluut in een relatieve wereld. Misverstanden bij communicatie en in de sociale omgang zijn het logische gevolg.

In dit boek gaat Peter Vermeulen op zoek naar de rol van context bij de informatieverwerking door het menselijk brein. Op een begrijpelijke manier vat hij wetenschappelijk onderzoek ernaar samen. Talrijke voorbeelden illustreren hoe contextblindheid een verklaring biedt voor het denken en het gedrag van mensen met autisme.

Met online materiaal: www.contextblindheid.be
Uitgave i.s.m. Uitgeverij Acco, Leuven en Autisme Centraal, Gent

"Een verfrissend perspectief Met zijn omvattend concept van contextblindheid biedt Vermeulen een krachtige verklaring van de diverse kenmerken van autisme en werpt hiermee een nieuw licht op onze nog altijd vage kennis van deze fascinerende aandoening." - Uta Frith, Professor emeritus University College London, auteur van Autisme: verklaringen van het raadsel (EPO & Autisme Centraal, 2005).

Auteurs

Peter Vermeulen

Peter Vermeulen is gezinspedagoog en als autismedeskundige werkzaam bij Autisme Centraal. Hij geniet internationale bekendheid en is een veel gevraagd spreker.


Persartikels

Balans Magazine (juni 2010)
Peter Vermeulen over de rol van context bij informatieverwerking
"Autisme zit dieper dan we denken"
Hij was 'zo'n beetje in de war' over de theoretische verklaringen van autisme. Het klopte voor hem niet meer ze en daarom besloot autisme-pedagoog Peter Vermeulen opnieuw te gaan studeren en te zoeken naar het waarom van het gedrag van autisten. Hij schreef er een boek over en inmiddels ziet hij dezelfde denkrichting terug in wetenschappelijk onderzoek.

Plus 3 Magazine (januari 2010)
"In zijn boek (...) gaat Peter Vermeulen op zoek naar de rol van context bij de informatieverwerking door het menselijk brein. Op een begrijpelijke manier vat hij wetenschappelijk onderzoek ernaar samen.

Psyche & Brein (december 2009)
"Wonen in een wereld zonder leuning" - recensie
"Met veel concrete voorbeelden slaagt Vermeulen in zijn opzet om zelfs complete outsiders inzicht te geven in wat het betekent om autisme te hebben. Hij steeks daarbij niet onder stoelen of banken dat de wetenschap nog lang niet heeft achterhaald hoe deze aandoening werkt. Desondanks is het volgens hem mogelijk om op een praktische manier te werken aan een beter begrip van de context, en dat is dan weer een hoopvol gegeven.