Historische atlas van Antwerpen Bekijk groter

Historische atlas van Antwerpen

Stad van droom en daad

9789068688344

Reprinting

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Aan de hand van kaarten, prenten en foto’s biedt de Historische Atlas van Antwerpen inzicht in de ontwikkeling van de stedelijke ruimte zoals deze werd uitgetekend door overheden, kunstenaars, plannenmakers en bewoners. Voordeelprijs tot en met 30 november.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 80p.
Extra 24,5 x 33 cm - 150 illustraties in kleur

Meer informatie

Antwerpen ontwikkelde zich in de vijftiende en zestiende eeuw tot draaischijf van de Europese handel. Dat ging gepaard met grote stedenbouwkundige ambities die echter maar gedeeltelijk konden worden waargemaakt. Rond 1700 kromp de stad zelfs binnen haar omwalling. In de negentiende en twintigste eeuw leefde de haven op en zorgde industrialisatie voor nieuwe groei. Er kwamen nieuwe havendokken, de binnenstad werd gemoderniseerd en de voorsteden werden geïntegreerd in het stedelijke weefsel. Opnieuw bleken de plannen, zoals die voor de Linkeroever, grootser dan de eigenlijke uitvoering.

Aan de hand van kaarten, prenten en foto’s biedt de Historische Atlas van Antwerpen inzicht in de ontwikkeling van de stedelijke ruimte zoals deze werd uitgetekend door overheden, kunstenaars, plannenmakers en bewoners. Via innovatieve digitale GIS-analyses worden onvermoede ruimtelijk verbanden en patronen aan het licht gebracht.

De lezer wordt meegenomen vanaf het ontstaan van de burcht, het oude hart van de stad, via de zestiende-eeuwse hoogtijdagen, wordt de lezer meegenomen tot aan de steeds snellere transformaties in de naoorlogse periode. De bouw van kerken, kades en dokken, handelshuizen, pleinen en stadspaleizen, wordt ontleed in verhalen die evenveel vertellen over de gewenste als over de verwezenlijkte stad, en die bepalend zijn voor de verdere uitbouw van Antwerpen in de eenentwintigste eeuw.

Met medewerking van GIStorical Antwerp

Voor de Engelstalige versie: Historical Atlas of Antwerp

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Ilja van Damme


Van dezelfde auteur:

Hilde Greefs


Van dezelfde auteur:

Iason Jongepier


Van dezelfde auteur:

Tim Soens


Persartikels

Gazet van Antwerpen (17/09/2022) - “Een alternatieve biografie van Antwerpen” 'Historische Atlas' toont hoe de stad tot stand kwam en welke plannen het nooit haalden - reportage en interview met auteur Ilja Van Damme - lezen

Het Laatste Nieuws (29/08/2022) - Van een ‘Steen’ in het hart van de stad en de nieuwe marktplaats van de wereld naar het rechttrekken van de kaaien en de creatie van ‘wereldstad’ Linkeroever tot de culturele heropleving van de Koekenstad en een poging tot vergroening van Antwerpen. Of hoe vier historici de eeuwenoude geschiedenis van dé stad letterlijk in kaart brengen in de gloednieuwe ‘Historische atlas van Antwerpen: Stad van droom en daad’ - lees de bespreking.