Station Osnabrück naar Jeruzalem Bekijk groter

Station Osnabrück naar Jeruzalem

9789490334338

Verkrijgbaar

Hélène Cixous beschrijft een episode uit de complexe en kosmopolitische geschiedenis van haar moeders Joodse familie verweven met haar moeders jeugdherinneringen aan het vooroorlogse Osnabrück en lotgevallen van personages uit de literatuur. Ze speelt met feit en fictie, en laat zien hoe het leed van een oorlog blijft doorwerken. Met tekeningen van Pierre Alechinsky.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 192p.

Meer informatie

In Station Osnabrück naar Jeruzalem beschrijft Hélène Cixous een episode uit de complexe en kosmopolitische geschiedenis van haar moeders Joodse familie. Ze roept een verdwenen wereld op door familieverhalen over de Tweede Wereldoorlog te verweven met haar moeders jeugdherinneringen aan het vooroorlogse Osnabrück en lotgevallen van personages uit de literatuur. Je weet als lezer soms niet van wie de herinneringen of gevoelens zijn. Ook als Cixous de waarheid probeert te achterhalen, blijft ze jongleren met woorden, en vragen stellen. Ze speelt met feit en fictie, en laat zien hoe het leed van een oorlog blijft doorwerken.

Tekeningen
De uitgave bevat tekeningen van Pierre Alechinsky die centrale woorden uit de tekst van Cixous in (woord)beelden omzette. Daarnaast zijn in dit boek familiefoto's en documenten uit de jaren 1940-1945 opgenomen.

Auteurs

Hélène Cixous

Hélène Cixous (1937) is geboren in Oran (Algerije). Ze is schrijfster, letterkundige en filosofe. In 1974 richtte ze aan de Université Paris 8-Vincennes het eerste centrum voor vrouwenstudies in Frankrijk op. Met Ariane Mnouchkine creëerde ze vanaf 1984 vernieuwend toneel voor het Théâtre du Soleil. De laatste jaren publiceert ze vooral over de geschiedenis van haar familie.


Persartikels

De Groene Amsterdammer (21/09/2022) - "Hélène Cixous voerde een levenslange strijd tegen twee ‘plagen’: antisemitisme en misogynie. Ze stond aan de wieg van het poststructuralisme en hield een pleidooi voor het ‘vrouwelijke’ schrijven, dat kiemt in het lichaam." - bespreking door Ilse Josepha Lazaroms - lezen

De Standaard (23/07/2022) - "Cixous maakt geen compromissen: noch met zichzelf, noch met de vele gedaantes van Osnabrück. Ze noemt het boek dan ook geen 'fictieve roman' maar 'een bloeduitstorting' – iets dat pijn doet en herstel behoeft. Maar in dat genezende proces voelt de lezer wel iets vitaal kloppen: iets dat weigert te sterven, iets dat moet spreken en verteld worden – in die zin produceerde Cixous misschien wel de zuiverste vorm van literatuur." - lezen

De Standaard der Letteren (11-12/06/2022) - op nr 1 in de top 5 non-fictie - "Hélène Cixous beschrijft een episode uit de complexe en kosmopolitische geschiedenis van haar moeders Joodse familie. Is wat ze vertelt feit of fictie?"