Een Hollandse jongen aan de Ebro Bekijk groter

Een Hollandse jongen aan de Ebro

Dagboek van een Spanjestrijder

9789083210827

Verkrijgbaar

Voor zover bekend het enige dagboek van een Nederlander die meevocht in de Spaanse burgeroorlog. In 2019 werd het in het nachtkastje van zijn dan net overleden oudste zuster teruggevonden.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Uitgeverij Jurgen Maas
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 100p.

Meer informatie

Van de ongeveer 650 Nederlanders die in 1938 aan de strijd in het door de burgeroorlog geteisterde Spanje deelnamen, was Evert Ruivenkamp voor zover bekend de enige die een dagboek schreef. Aanvankelijk is hij nog optimistisch, de strijd tegen generaal Franco lijkt nog gewonnen te kunnen worden. Uit de hele wereld zijn vrijwilligers naar Spanje getrok­ken om de bedreigde Spaanse Republiek te redden. Evert is tweeëntwintig, metselaar, en nog nooit in het buitenland geweest. Hij verwondert zich over alles wat hij niet kent, heeft oog voor de leuke meisjes in Spanje en doet levendig verslag van zijn avontuur. Langzaam­aan verandert zijn toon: hij ziet de ellende van een door oorlog geteisterd volk, hij wordt ingezet aan het front en ziet zijn kameraden sneuvelen.

Zijn dagboek overleefde niet alleen zijn tijd in Spanje, maar ook de oorlogstijd in Ne­derland, waar Ruivenkamp samen met andere oud-Spanjestrijders in het verzet ging. In 1943 werd hij gearresteerd, gemarteld en gefusilleerd. In 2019 werd het dagboek gevonden in het nachtkastje van zijn dan net overleden oudste zuster.

Inleiding en nawoord zijn geschreven door Yvonne Scholten. Eerder publiceerde zij over de Spanjestrijders Fanny Schoonheijt, Een Nederlands meisje strijdt in de Spaanse Burgeroor­log, en Bart van der Schelling, De zingende Hollander van de Lincoln Brigade.

Auteurs

Evert Ruivenkamp