Sieg Heil! Bekijk groter

Sieg Heil!

Van mythische groet tot verderfelijke ideologie

9789462672024

Verkrijgbaar

Geschiedenis van de Romeinse groet die geen Romein ooit bracht, maar die in de VS werd geïntroduceerd, door de fascisten werd overgenomen en het symbool werd van een verderfelijke ideologie.

Meer details

39,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze grote paperback
Aantal pagina's 192p.
Extra A4 formaat - volledig in kleur

Meer informatie

1935. Tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel wijdt kardinaal Van Roey het Paleis voor het Katholieke Leven in. Op een foto van de indrukwekkende processie staat een rij dames. Ze brengen een groet. Hij lijkt als twee druppels water op de Hitlergroet, op dat moment al twee jaar verplicht in nazi-Duitsland. Schokkend? Om dat te begrijpen gaat Gie van den Berghe aan de slag. Blijkt dat de Romeinse groet nooit door een Romein is gebracht. Hij is midden de 19de eeuw geïntroduceerd in … de Verenigde Staten waar alle jonge Amerikaantjes en immigranten hem aangeleerd krijgen. Dat duurt tot 1942, wanneer de VS al deelnemen aan de strijd tegen het fascisme. Ook christelijke bewegingen, jeugdbewegingen en de Olympische Spelen adopteren de plechtige groet. Pas wanneer ook fascisten, te beginnen met Benito Mussolini, hem overnemen om zich te beroepen op hun Romeinse voorgangers wordt hij langzaam maar zeker het symbool van een verderfelijke ideologie.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Gie van den Berghe

Gie van den Berghe is ethicus, historicus en dwarsdenker. Hij schreef talloze artikels en verscheidene boeken zoals De mens voorbij (2008) en Kijken zonder zien (2011).


Persartikels

De Wereld Morgen (07-11-2019)
"Boei de geschiedenis niet, laat je erdoor boeien" - lezen