De Buik van Brussel Bekijk groter

De Buik van Brussel

9789462671621

Verkrijgbaar

De vergeten historie van de haven in hartje Brussel. Een wijk vol handel en feestgedruis, maar ook het theater van grote drama's, bezongen in Brusselse liekens.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 180p.

Meer informatie

In de jaren 1950 sprak men over de markt van Sint-Katelijne en over de Vismet als de Buik van Brussel. Die Buik ontstond na het dempen van de oude havendokken. Een haven in hartje Brussel? Jazeker. Deze vergeten historie begint dan ook bij keizer Karel en de aanleg van het kanaal Brussel-Willebroek. Maar het boek gaat ook over de staminees rond de haven, de dokwerkers, de handelaars en de hoeren. Het verhaalt over de eerste karakollen, de mosselen, de paling, de boestering, het gevogelte, de koffie, de cacao en de banaan. Centraal staan ook de restaurants en de boîtes waarin Brussel zijn roaring twenties beleefde. C’était au temps où Bruxelles bruxellait, zong Brel daar al over. Maar Lucas Catherine besteedt niet alleen aandacht aan het feestgedruis. In de wijk speelden zich ook grote drama’s af, bezongen in Brusselse liekens: de verschrikkelijke moord op Jeanneke van Calck, de prachtige liefdeshistorie van de Peerlemoergang, of het trieste einde van twee brouwersknechten die zich in de Bummelstraat na een uit de hand gelopen weddingschap dood zopen.

Downloaden

Auteurs

Lucas Catherine

Lucas Catherine (1947) schrijft over de Arabische wereld, over Congo en over Brussel. Hij reisde meermaals naar Libanon, Palestina, Jordanië, Syrië en Irak en leefde enkele jaren in de Arabische wereld.
© foto Johan Depoortere

Uitgebreide bio-bibliografie


Persartikels

De Serrist (29-05-2019)
"Indrukwekkend werkstuk, dat eenvoudig en heerlijk boek van Lucas Catherine."

Ars Toeristica (April 2019)
"Nieuw leven voor de wijk."

Radio 2 (25-02-2019)
"Interview Lucas Catherine" - herbeluisteren

Lieven Brusselt (15-05-2019)
"De Buik van Brussel. Lucas Catherine over eten, drinken en aanverwanten." - interview - lezen

Ons Recht (Mei 2019)
"Die buik ontstond na het dempen van de oude havendokken."

De Wereld Morgen (10-04-2019)
"Dit boekje laat je even stilstaan bij het verleden van Brussel" - lezen

Meervoud (April 2019)
"Over eten en drinken op diverse wijze." - interview - lezen

Doorbraak (09-03-2019)
"Eigenlijk zou iedereen De Buik van Brussel moeten lezen. Het is puur leesplezier en je leert zoveel op korte tijd, dat je op een andere manier naar de stad leert kijken. Ik ging op stap met het boekje in de hand en kijk nu met een nieuwe blik naar de zogenaamde Vismarkt." - lezen

Bruzz (2019)
"Schrijver Lucas Catherine stelt zijn laatste boek 'De Buik van Brussel' voor in A La Carte." - herbekijken