Viglius van Aytta Bekijk groter

Viglius van Aytta

Friese Europeaan avant la lettre

9789068687620

Verkrijgbaar

Geen Fries heeft zo’n belangrijke bijdrage aan de Europese cultuur geleverd en zoveel invloed uitgeoefend op de politieke en geleerde wereld van zijn tijd als Viglius van Aytta. Maak kennis met deze voor het brede publiek nobele onbekende.

Meer details

14,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 128p.
Extra 13 x 20,5 cm - 35 illustraties in kleur

Meer informatie

Geen Fries heeft zo’n belangrijke bijdrage aan de Europese cultuur geleverd en zoveel invloed uitgeoefend op de politieke en geleerde wereld van zijn tijd als Viglius van Aytta (1507-1577). Vanaf de vroege jaren 1540 bekleedde hij tal van sleutelposities in de Habsburgse regering van de Nederlanden in Brussel. Decennialang was Viglius direct betrokken bij de belang rijkste politieke beslissingen in deze roerige periode. Alle ons uit de vaderlandse geschiedenis bekende figuren zoals Willem van Oranje, Karel V, Filips II, Alva en de graven van Egmond en Horn, zaten bij hem aan tafel. Maar voor het grote publiek is Viglius nog steeds een onbekende naam.

Viglius ligt begraven in de Sint-Baafskathedraal te Gent. Zijn praalgraf in de Sint-Nicolaaskapel herinnert tot op vandaag op indrukwekkende wijze aan deze Friese Europeaan.

Uitgave in samenwerking met de Werkgroep Viglius

Auteurs

Kees Sluys