Van mammoet tot big mac Bekijk groter

Van mammoet tot big mac

Een geschiedenis van onze voeding

9789462671171

Sold out

Het verhaal van onze voeding door de eeuwen heen.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

Waar komt onze voeding vandaan? Waarom zijn mensen alleseters? Is de industriële landbouw een vloek of een zegen? Zijn fastfoodketens en panklare maaltijden een bevrijding voor de vrouw of een doem voor onze gezondheid?

Van Dagelijkse kost tot Puur genieten: al jaren zijn Vlaanderen en Nederland in de ban van kookboeken en kookprogramma’s. Maar wie weet hoe onze voeding door de eeuwen heen is geëvolueerd? In Van mammoet tot big mac vertelt dokter Staf Henderickx voor het eerst in dit taalgebied het verhaal achter wat op ons bord ligt. Een fascinerend relaas over de zeven vette en de zeven magere jaren in Egypte, de eerste voedselbanken in het oude Rome, middeleeuwse kapoenen, de gouden appels van Columbus, vegetariërs tegen wil en dank, en het haringmirakel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar ook over de pesticiden, smaak-, kleur- en bewaarstoffen in ons eten en een landbouw- en voedingsindustrie in de ban van chemische monopolies.

Downloaden

Auteurs

Staf Henderickx

Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO o.a. Dokter, ik ben op, Help! Mijn kind heeft een eetstoornis (2015) en Van mammoet tot big mac. Een geschiedenis van onze voeding (2017).


Persartikels

Weekend Knack.be (21-06-2019)
"Kom op tegen kanker, begin op je bord" - - opinie - lezen

Greenpeace magazine (September 2018)
"Wereld kreunt onder massaconsumptie van vlees" - interview

Down to Earth (03-02-2018)
"Een heerlijk boek voor iedereen die gewoon eindeloos geboeid is door die rijke geschiedenis achter het eten op ons bord." - lezen

Luc Cortebeeck, voorzitter Internationale Arbeidersorganisatie
"Eerlijk, ik had nooit gedacht dat de geschiedenis van onze voeding me zo sterk zou kunnen boeien. Toch slaagde dokter Staf Henderickx daarin met zijn boek 'Van Mammoet tot Big Mac'. Bijbelse verhalen die we min of meer kennen, samen met histories uit het recentere verleden worden in hun tijdskader gesitueerd. Ze kruiden het boek waaraan ongetwijfeld ook heel wat research is voorafgegaan. Toch storen die gegevens de leesbaarheid niet. Het boek is boeiend en confronterend. Het werk maakt eens te meer duidelijk dat een globalisering zonder regulering: sociaal, ecologisch, klimatologisch en qua voedingskwaliteit, niet strookt met rechten die mensen waardig zijn."

NEST (November 2017)
"Lectuur voor meerwaardezoekers."

nbd biblion (29-11-2017)
"Dit boek van de Vlaamse Michael Pollan stemt tot nadenken, een aanrader voor iedereen die zich interesseert in de relatie tussen voeding, mens en wereld."

Weekend Knack.be (07-11-2017)
"Kale kippen leggen nog eieren: zo ziet de kippenindustrie er vandaag uit. Arts en auteur Staf Henderickx verdiepte zich in zijn nieuwe boek 'Van mammoet tot Big Mac' in de gigantische evolutie die ons voedsel heeft meegemaakt. Een hoofdstuk daaruit is na de onthullingen van Animal Rights in een West-Vlaams eierbedrijf weer razend actueel." - lezen

Bodytalk (November 2017)
"Baas over je bord" - interview - lezen

Het Laatste Nieuws (14-10-2017)
"In tientallen korte, vlot leesbare stukjes vol fascinerende feiten vertelt Hendrickx onder meer over de eetpraktijken van de Grieken en Romeinen, de bierverslaving van de middeleeuwers, het ei van Columbus en de eerste restaurants."

Management&Techniek - Boerenbond (06-10-2017)
"Het boek biedt een verfrissende blik op het voedseldebat"

Het Belang van Limburg (24-09-2017)
Boek van de week - interview met Staf Henderickx - lezen

Weekend Knack.be (13-09-2017)
"In het vlot leesbare boek 'Van Mammoet tot Big Mac' vertelt auteur Staf Henderickx ons over het voedsel op ons bord. Een belangrijk verhaal want (de manier waarop we) eten is de motor van onze eigen geschiedenis." - voorpublicatie - lezen

Rik Pinxten, em. prof. antropologie UGent
"Staf Henderickx schreef met dit boek een korte, maar zeer onderbouwde geschiedenis van de mens als eter, dat wil zeggen als verzamelaar, producent en consument van voedsel. (...) Het grootste deel van het boek schetst op luchtige en toch onderbouwde manier deze geschiedenis, waarbij de lezer duidelijk wordt hoe diversiteit van planten en dieren op het menu bijzonder sterk veranderde in de loop van de geschiedenis. (...) Een zeer nuttig boek. (...) Henderickx heeft hier een dossier geschonken dat elke min of meer progressieve groep kan gebruiken in het zoeken naar gemeenschappelijke strijdpunten in een wereld die vooral verdeel en heers schijnt in de kijker te hebben en eerder populistische kreten dan gedegen en verantwoordelijke keuzes te onderzoeken."