Geschiedenisdidactiek Bekijk groter

Geschiedenisdidactiek

Handboek voor de vakdocent

Verkrijgbaar

Handboek waarin de lespraktijk van het geschiedenisonderwijs centraal staat en dat alle belangrijke competenties van de leraar en alle bouwmaterialen belicht: teksten, afbeeldingen, audiovisueel en digitaal materiaal, musea en omgevingsonderwijs.

Meer details

45,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2013, 2de geactualiseerde druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 416p.

Meer informatie

Een leraar geschiedenis heeft niet alleen gedegen historische kennis nodig, maar ook allerlei vaardigheden die niets met de historie te maken hebben. Hij moet bijvoorbeeld handig zijn met ICT, goed kunnen vertellen en groepen en individuen kunnen begeleiden en motiveren. Geschiedenisdidactiek gaat uit van het hele scala aan belangrijke competenties van de leraar. Alle bouwmaterialen komen daarbij aan bod: teksten, afbeeldingen, audiovisueel en digitaal materiaal, maar ook musea en omgevingsonderwijs. Deze worden steeds in verband gebracht met de leerdoelen van het geschiedenisonderwijs en de competenties van de docent. Geschiedenisdidactiek is een handboek waarin de lespraktijk centraal staat. Het is bestemd voor geschiedenisdocenten in opleiding: studenten van hbo- en universitaire opleidingen. Maar ook professionals in de onderwijspraktijk kunnen dit boek goed gebruiken.

Deze herziene editie is geheel geactualiseerd. Er zijn recente onderzoeken verwerkt over historisch denken in het geschiedenisonderwijs en over denken over tijd. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het werken met teksten (onder andere voor zwakke lezers), activerende didactiek en toetsing. In deze editie wordt nu expliciet rekening gehouden met zowel Nederlandse als Vlaamse gebruikers.

Het is bestemd voor geschiedenisdocenten in opleiding: studenten van hbo- en universitaire opleidingen. Maar ook professionals in de onderwijspraktijk kunnen dit handboek goed gebruiken.

Bij het boek is een website beschikbaar. Studenten vinden hier de illustraties uit het boek in kleur, audio- en videomateriaal en oefeningen; voor docenten zijn er lesvoorbeelden in PowerPoint.

Auteurs

Arie Wilschut

Arie Wilschut was lector didactiek van de maatschappijvakken en hoofddocent geschiedenis aan de Hogeschool van Amsterdam.


Dick van Straaten

Dick van Straaten is historicus en lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam gespecialiseerd in de didactiek van geschiedenis.


Marcel van Riessen

Marcel van Riessen is vakdidacticus geschiedenis aan de lerarenopleiding van de Universiteit van Amsterdam.