Een geschiedenis van sociaal werk Bekijk groter

Een geschiedenis van sociaal werk

Verkrijgbaar

Sociaal werk van de antieke tot de postmoderne tijd en van de liefdadigheid van keizer Augustus tot de actieve welvaartsstaat van Frank Vandenbroucke.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Sociaal werk is zo oud als de straat. En wellicht nog ouder. Want de Romeinen legden hun eerste heirbaan in 312 v.C. En vóór hen waren de Grieken al vertrouwd met weldoeners en patronage. Dit boek vertelt 'een' geschiedenis van sociaal werk. Van de antieke tot de postmoderne tijd en van de liefdadigheid van keizer Augustus tot de actieve welvaartsstaat van Frank Vandenbroucke. Geschiedenis biedt een invalshoek om kritisch te kijken naar het hedendaagse sociaal werk. Dat meandert voortdurend tussen individu en samenleving, tussen rede en romantiek en tussen vrijheid en verantwoordelijkheid. Maar het motief van sociaal werk blijft door de eeuwen heen hetzelfde: mensen helpen vanuit welbegrepen eigenbelang. En vandaag? Leggen 'nieuwe sociale kwesties' als neoliberalisering en globalisering een hypotheek op de toekomst van sociaal werk, of bieden ze ook mogelijkheden?

Auteurs

Dries Claessens

Dries Claessens is lector sociaal werk aan de Artesis Plantijn Hogeschool. Sinds enkele jaren is hij als redacteur verbonden aan de Vlaamse Canon Sociaal Werk.


Persartikels

Sociologos (Jaargang 2018 - volume 39 - nummer 2)
"Dries Claessens beoogt 'een evenwichtige synthese van de meest generieke historische inzichten van én voor de Vlaamse sociaal werkers. En dat zo veel mogelijk in relatie tot het heden.' Dat is zonder meer een ambitieuze doelstelling. Toch slaagt hij daar in een 200-tal bladzijden ook effectief in. Een krachttoer."

Weliswaar (27-10-2017)
"Sociaal werk in historisch perspectief. Dries Claessens bundelde zijn vakkennis nu ook in een boek." - lezen

H-VV Kritisch lezen (15-09-2017)
"Dit boek is voor mij een aanrader. Door de geschiedenis te overlopen, krijg je een kijk op waaróm we het sociaal werk nu doen zoals we het doen. Maar je leest ook een pak over wat we nog van de geschiedenis kunnen leren." - lezen

Kerk & Leven (06-09-2017)
"Sociaal werk van de Grieken tot de vermarkting" - interview

Canon sociaal werk Nederland (06-07-2017)
"De lectuur van Een geschiedenis van sociaal werk van Dries Claessens is een aanrader voor iedereen die inspiratie nodig heeft om mee te werken aan een rechtvaardiger en menselijker samenleving."

Sociaal.net (03-07-2017)
"Een topper." - lezen