Europese namen voor de wereld Bekijk groter

Europese namen voor de wereld

9789064454769

Verkrijgbaar

Deel twee van de 'namen'tocht van Jacques Pauwels door de geschiedenis, van het jaar 1000 tot vandaag. Een stuk geschiedenis van de hele wereld.

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2008
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Met de Kruistochten begon Europa in de 11de eeuw aan een expansie die nog versnelde met de grote ontdekkingen. Uiteindelijk wist het Westen vrijwel de hele wereld te veroveren en naar zijn eigen beeld te herscheppen. Dat proces had ook een onomastische of naamgevende kant. Het geven van Europese namen en onlosmakelijk verbonden daarmee het uitwissen van inheemse namen moest helpen om ontdekte gebieden te europeaniseren, hun primitieve bewoners te beschaven, en de Europese wereldheerschappij te legitimeren.

In dit boek begeleiden we Spanjaarden, Portugezen, Fransen, Engelsen en Nederlanders op hun veroveringstochten naar de overkant van de Zeven Zeeën. We leren waarom en hoe ze volkeren die al namen hadden, herdoopten en terzelfdertijd degradeerden tot Indianen of Hottentotten. In één moeite door werden ook de verre en vreemde landen zelf ten koste van de inheemsen omgetoverd tot neo-Europas met namen zoals Nieuw-Zeeland. We komen ook de herkomst en betekenis van autochtone namen te weten, zoals die van de Mohawks en de Sioux. Terwijl Europa zijn namen uitvoerde, ontstonden ook op het oude continent zelf nieuwe namen. België bijvoorbeeld, en later Sovjet-Unie, en Joegoslavië. Of hoe oorlogen, revoluties, contrarevoluties en andere traumatische historische draaikolken ook naamgevende gevolgen hadden.

Auteurs

Jacques R. Pauwels

Jacques R. Pauwels doceerde aan meerdere universiteiten in Canada en publiceerde in Canada, de VS, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Cuba, Ecuador, Rusland, Turkije, Zuid-Korea en België over onderwerpen zoals de twee wereldoorlogen en de Franse Revolutie.
Website van Jacques R. Pauwels