Steentjes Bekijk groter

Steentjes

9789064452970

Sold out

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2003
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 144p.

Meer informatie

De jaren '60: veel besproken wonderjaren. 'Voor mij was mei '68 een complete verrassing', bekende Sartre ootmoedig. 'Ik had het niet zien aankomen.' Het gebeurde in Parijs, in New York, in Berlijn, en ook in België. Het was niet iets om weg te wuiven. Men kon niet inschatten wat de betekenis ervan was, maar het was het definitieve einde van een tijdperk. Het kon nooit meer worden zoals het was. Wat lag er aan de basis van al die veranderingen? De consumptiemaatschappij? De leegloop van de kerken? De pil met zijn seksuele revolutie? De Beatles of de Rolling Stones?

Een collegejongen, de zoon van een diamantslijper en een boerendochter, wringt zich uit de verstikkende regels en tradities van de oude stille Kempen. Maar de metamorfose van deze jongeman is ook deze van die scharnierjaren '60. Het decor: Nijlen, de Nete, het college van Herentals, de universiteit van Leuven. Twee hoofdrolspelers: de diamant en Staf. Daarnaast: diamantslijpers, boerenjongens, studenten en priesters, God en Guevara. De muziek swingt met rock and roll, schreeuwt met pop en protestsong, schrijft geschiedenis.

Het specifieke van deze non-fictie roman is de mengeling van het historische, het sociale en het psychologische, gekneed tot het levensverhaal van een arbeiderszoon die de complexiteit van de maatschappelijke veranderingen probeert te begrijpen. Het milieu van de diamantslijpers is altijd aanwezig; daarover werd tot nu toe slechts een boek gepubliceerd.

Auteurs

Staf Henderickx

Staf Henderickx was huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde bij EPO o.a. Dokter, ik ben op, Help! Mijn kind heeft een eetstoornis (2015) en Van mammoet tot big mac. Een geschiedenis van onze voeding (2017).