De tsaar van Groot Rusland en de Republiek Bekijk groter

De tsaar van Groot Rusland en de Republiek

De tweede reis van Peter de Grote naar Nederland (1716-1717)

9789081956819

Verkrijgbaar

Het verblijf van Peter de Grote in Nederland in geuren en kleuren verteld, met veel pittige en soms pikante getuigenissen van ooggetuigen. Met uitvoerig gebruik van materiaal uit Nederlandse, Franse, Engelse, Belgische en Russische archieven.

Meer details

30,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Benerus
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

De tweede reis van tsaar Peter naar Nederland (1717) is een verwaarloosde episode uit de geschiedenis der Nederlanden. Tijdens zijn eerste reis het Grote Gezantschap van 1697-1698 was Peter nog de ongelikte Moskovische beer, maar in 1717 was hij de machtige heerser die Karel XII van Zweden verslagen had. De westerse machten moesten nu wel rekening met hem houden. Dit boek beschrijft in geuren en kleuren het verblijf van Peter in de Republiek en brengt veel pittige en soms pikante getuigenissen van ooggetuigen en maakt uitvoerig gebruik van materiaal uit Nederlandse, Franse, Engelse, Belgische en Russische archieven. Het beschrijft de netwerken waarop Peter kon terugvallen en die hem voorzagen van de nodige informatie op politiek en diplomatiek vlak, zijn Russische en Nederlandse lobbyisten, zijn agenten die wapens en kunstwerken voor hem kochten, vaklui ronselden voor de Russische dienst en die hem introduceerden bij grote kunstenaars en geleerden van die tijd. Het boek is verlucht met talrijke illustraties van begin 18e eeuw uit archieven en zeldzame boeken.

Auteurs

Emmanuel Waegemans

Emmanuel Waegemans (1951) doceert Russische literatuur en cultuur aan de KU Leuven. Hij is de auteur van Geschiedenis van de Russische literatuur 1700-2000 en heeft grote belangstelling voor de 18de eeuw en de betrekkingen tussen Rusland en de Nederlanden.