Mentaliseren in de kindertherapie Bekijk groter

Mentaliseren in de kindertherapie

Leidraad voor de praktijk

9789057125782

Verkrijgbaar

Dit boek richt zich op de behandeling van kinderen van ca. 4 tot 12 jaar met complexe psychische problemen en onveilige gehechtheid. Het bevat talrijke voorbeelden vanuit de behandeling van zowel kinderen als hun ouders. 3de geheel herziene editie.

Meer details

54,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Nieuwezijds
Jaar van uitgave 2022, 3de herziene editie
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 284p.

Meer informatie

Mentaliseren in de kindertherapie richt zich op de behandeling van kinderen van circa 4 tot 12 jaar met complexe psychische problemen en onveilige gehechtheid. Het bevat talrijke voorbeelden vanuit de behandeling van zowel kinderen als hun ouders.

Deze geheel herziene derde editie bevat een verdere uitwerking van het begrip aandachtsregulatie, met onder meer een toepassing van Daniel Siegels concept van het ‘tolerantievenster’ (window of tolerance). Het gaat uitgebreid in op het eigen mentaliseren van de therapeut, het belang van het bieden van een duidelijk kader, de waarde van het ontwikkelen van epistemisch vertrouwen en het werken met de ouders van kinderen in deze doelgroep.

Mentaliseren in de kindertherapie is geschreven voor kinder- en jeugdpsychotherapeuten, ouderbegeleiders, orthopedagogen, psychiaters, gz-psychologen en andere professionals in de kinder- en jeugdzorg.

‘Dit boek onderscheidt zich door drie unieke kenmerken: het op eenvoudige en elegante wijze verbinden van theorie en praktijk, een volledige en realistische uitleg van de aanbevolen technieken, en tot slot, gerichtheid op wetenschappelijk onderzoek en evaluatie van de behandeling.’ –  Peter Fonagy

Auteurs

Annelies Verheugt-Pleiter

Annelies Verheugt-Pleiter is psychoanalytisch psychotherapeut. Ze heeft meer dan dertig jaar ervaring in het werken met ouders, kinderen en adolescenten en superviseert MBKT- en MBTO-behandelingen.


Jolien Zevalkink

Jolien Zevalkink is docent en onderzoeker klinische ontwikkelingspsychologie op de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze doet onderzoek op het gebied van ontwikkelingspsychopathologie met een focus op gedesorganiseerde gehechtheid, problemen met mentaliseren en het effect van interventies.