Praktijkboek triple problematiek Bekijk groter

Praktijkboek triple problematiek

Psychische klachten, verslaving en licht verstandelijke beperking

9789088508226

Verkrijgbaar

Praktische tips en handvatten om mensen met triple diagnose problematiek te begeleiden en te behandelen, maar ook achtergrondinformatie, oorzaken en kenmerken van de doelgroep.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 184p.

Meer informatie

Soms passen de problemen van patiënten niet in één vakje: een probleem komt immers zelden alleen. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor zogenaamde dubbeldiagnose problematiek, zoals het samengaan van verslaving en andere psychische stoornissen of verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Maar wat als de problemen nog complexer zijn? Wat als er sprake is van triple diagnose problematiek, oftewel het samengaan van psychische stoornissen, verslaving en een licht verstandelijke beperking? Daarover gaat dit boek.

Veel hulpverleners krijgen te maken met triple diagnose problematiek. Toch is hier nog maar weinig over bekend. Er zijn bijvoorbeeld nog nauwelijks richtlijnen en ook in opleidingen komt het weinig aan bod. De zorg voor patiënten met triple diagnose problematiek vraagt dus veel van hulpverleners. Dit boek biedt praktische tips en handvatten voor de begeleiding en behandeling van mensen met triple diagnose problematiek. Ook bevat het achtergrondinformatie over het vóórkomen van triple diagnose problematiek, oorzaken ervan en kenmerken van de doelgroep.

Het boek is geschreven voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg, verstandelijk gehandicaptenzorg, jeugdzorg, forensische zorg en maatschappelijke opvang. Maar ook voor huisartsen, praktijkondersteuners, sociale wijkteams en andere professionals die in hun praktijk te maken hebben met mensen met triple problematiek biedt het interessante kennis, inzichten en handvatten.

De auteurs werken allen als behandelaar, onderzoeker én docent en verbinden in dit boek wetenschappelijke kennis met praktijkervaring rondom het thema. 

Auteurs

Neomi van Duijvenbode

Neomi van Duijvenbode is tot september 2020 psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog bij Tactus Verslavingszorg. Ook is zij als senior onderzoeker verbonden aan het Centrum Verslaving en LVB en als gastdocent aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen. In 2016 is zij aan de Radboud Universiteit gepromoveerd op het thema neuropsychologie van verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking. Sindsdien heeft zij zich gespecialiseerd in onderzoek naar en behandeling van patiënten met complexe problematiek, zoals patiënten met triple problematiek.
In 2019 won zij de Service to the field award van de American Association on Intellectual and Developmental Disabilities (AAIDD).  Deze award wordt uitgereikt aan mensen die een betekenisvolle bijdrage hebben geleverd aan de verbeterde zorg voor mensen met een verstandelijke beperking


Joanneke van der Nagel

Joanneke van der Nagel werkt als psychiater en inhoudelijk leidinggevende van het Centrum & LVB bij Tactus Verslavingszorg en Aveleijn gehandicaptenzorg. Haar proefschrift (2016) naar de epidemiologie van middelengebruik onder mensen met een verstandelijke beperking werd bekroond met de Ds. Visscherprijs (2018), vanwege de grote maatschappelijke impact van het onderzoek. De National Association of the Dually Diagnosed kende haar in 2019 de Prof. Reiss Research Award toe, voor de combinatie van haar wetenschappelijke werk, het ontwikkelen van behandelmethodieken en het delen van kennis rondom het thema verslaving bij mensen met een verstandelijke beperking. Naast (door)ontwikkeling van en onderzoek naar behandelmethodieken richt zij zich nu ook op de ontwikkeling van eHealth toepassingen zoals Virtual Reality voor patiënten met complexe problematiek. Zij is hiervoor verbonden als senior onderzoeker aan zowel de UTwente (afdeling Human Media Interaction) als de Radboud Universiteit (Nijmegen Institute for Scientist-Practitioners in Addiction).


Robert Didden

Robert Didden is senior onderzoeker bij Trajectum, een SGLVG instelling in Zwolle. Hij is als GZ-psycholoog werkzaam bij de polikliniek van Trajectum in Zutphen. Daarnaast is hij als bijzonder hoogleraar verbonden aan het Behavioural Science Institute en de vakgroep orthopedagogiek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zijn wetenschappelijke en klinische interesse gaat uit naar psychische en gedragsproblemen (inclusief verslaving) bij mensen met een verstandelijke beperking.