Eigen kracht Bekijk groter

Eigen kracht

Begeleide zelfhulp in de geestelijke gezondheidszorg

Verkrijgbaar

Dit beschrijft het proces dat de cliënt eerst zelf en daarna met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) doorloopt: van hulpvraag naar actieplan tot uitvoering.

Meer details

44,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2014, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 340p.

Meer informatie

Net als de samenleving is ook de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) sterk in beweging: zelfredzaamheid en eigen kracht spelen een steeds belangrijkere rol. Begeleide zelfhulp sluit aan bij deze ontwikkeling. De cliënt wordt minder afhankelijk van een hulpverlener en hij leert de vaardigheden waarmee hij zelf zijn inzichten kan verwerven.

Eigen kracht beschrijft het proces dat de cliënt eerst zelf en daarna met hulp van de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) doorloopt: van hulpvraag naar actieplan tot uitvoering.

Aan de hand van een doorlopende casus komt de psychiatrie van A tot Z aan bod en kan de cliënt zelfstandig of begeleid aan de slag met zijn hulpvraag.

Het boek bevat vele praktische schema's en oefeningen waardoor de lezer vertrouwd raakt met het paradigma van eigen kracht, de kracht van de persoonlijke stijl in het omgaan met stress en het voorkomen van psychische klachten, en de houding van hulpverleners die daarbij nodig is.

Met extra aandacht voor:

  • Burn-out
  • Verslavingszorg
  • Culturele problematiek
  • De meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling
  • De nieuwe indeling van ggz in basis-ggz en gespecialiseerde ggz.

Eigen kracht is geschikt voor alle studierichtingen in de psychiatrie en in het bijzonder die opleiden tot SPV en POH-GGZ. Bovendien is dit boek zeer bruikbaar voor reeds werkzame hulpverleners en niet het minst ook voor hun cliënten.

Bij dit boek hoort een website met extra materiaal. Hierop vind je alle oefeningen die in de hoofdstukken aan de orde komen en die in hoofdstuk 11 verzameld zijn. Een hulpverlener die toegang heeft tot de oefeningen op de website kan de oefeningen samen met zijn cliënt gebruiken.

Auteurs

Peter C.A.M. den Boer

Dr. Peter C.A.M. den Boer is psychiater bij Arkin in Amsterdam. Hij werkte mee aan de opleiding voor POH-GGZ aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2006 promoveerde hij met een studie naar het resultaat van cognitieve zelftherapie, de methode die in dit boek beschreven wordt.