Praktijkboek Psychotrauma Bekijk groter

Praktijkboek Psychotrauma

9789088507373

Verkrijgbaar

Dit helder en toegankelijk praktijkboek, geschreven door deskundigen, zet de verschillende traumatypen op een rij samen met de mogelijkheden van praktisch toepasbare hulp. Bestemd voor hulpverleners, docenten en studenten.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Psychotrauma kent veel gezichten. De afgelopen jaren is de maatschappelijke belangstelling voor de ingrijpende gevolgen van traumatische gebeurtenissen in Nederland sterk toegenomen. Dit komt bijvoorbeeld aan het licht bij zaken van seksueel misbruik van kinderen maar ook bij grote rampen waarbij mensen in één klap hun gezin, familie, vrienden verloren. De gevolgen van psychisch leed kunnen leiden tot verschillende vormen van posttraumatische stressstoornissen.

Veel mensen zijn in staat traumatische gebeurtenissen met steun van hun eigen familie en vrienden te verwerken. Aandacht en begrip voor en erkenning van hun leed is altijd nodig. Professionele hulp is geboden bij degenen die het zelf niet kunnen verwerken, want confrontatie met een traumatische gebeurtenis of langdurend leed kan tot ernstige gevolgen leiden, voor zowel het slachtoffer als zijn of haar omgeving.

In dit boek worden helder en toegankelijk de verschillende traumatypen op een rij gezet, van enkelvoudig tot complex trauma en dissociatieve stoornis. Ook gaan de auteurs in op de mogelijkheden van praktisch toepasbare hulp: welke preventieve, eerste opvang- en behandelmogelijkheden zijn er, welke signalen zijn er als het niet goed gaat en wat kunnen de psychische en economische gevolgen zijn. Waar nodig wordt er onderscheid gemaakt tussen kinderen en volwassenen.

Dit praktijkboek door deskundigen geschreven, is bestemd voor hulpverleners, docenten en studenten (SPH, pedagogiek, mwd, verpleegkunde), psychologen.

Auteurs

Ankie Driessen

Ankie Driessen is ervaringsdeskundige. Ze is opgeleid als journalist en werkte jarenlang op de redactie van dagblad Het Vaderland, vakbladen en radio. Zij is als ervaringsdeskundige betrokken bij de ontwikkeling van de zorgstandaard Trauma- en stressorgerelateerde stoornissen in de Werkgroep Kind & Jeugd en werkte mee aan de enquête van het Patiënten Platform voor de zorgstandaarden in het algemeen.
Zij heeft twee boeken geschreven: Gevangen in mijn dagdroom (2012) waarin zij haar eigen ervaringen beschrijft en Je zult maar net dat kind zijn… (2014) waarin door (ervarings)deskundigen wordt gepleit voor een krachtiger aanpak van trauma’s bij kinderen.
Ze is nu 65 jaar en blijft gemotiveerd om ook in de toekomst over trauma te schrijven.


Willie Langeland

Willie Langeland is sociaal wetenschapper. Ze is werkzaam als senior onderzoeker (zzp’er) op het terrein van trauma en traumagerelateerde stoornissen.
Willie was onder andere betrokken bij onderzoeksprojecten naar trauma assessment in de verzekeringsgeneeskunde, diagnostiek en behandeling van complex trauma en persoonlijkheidsstoornissen voor Psychiatrie VUMC/GGZinGeest en bij het onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-katholieke kerk in Nederland voor de Commissie Deetman.
Ze is momenteel betrokken bij een onderzoeksproject naar traumagerelateerde stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen bij vroegkinderlijke chronische traumatisering (GGZFriesland). Tevens is ze betrokken bij een Noors onderzoeksproject naar de behandeling van dissociatieve stoornissen.
Ze heeft verscheidene artikelen en hoofdstukken in handboeken over de relatie tussen trauma en psychische stoornissen gepubliceerd.