Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid Bekijk groter

Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid

van mensen met psychische aandoeningen (Passage-cahier)

9789066657854

Verkrijgbaar

Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid krijgen in dit cahier expliciet betekenis in verhalen die worden verteld door degenen die aan den lijve ondervinden wat deze begrippen betekenen.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2011, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid krijgen in dit cahier expliciet betekenis in verhalen die worden verteld door degenen die aan den lijve ondervinden wat deze begrippen betekenen. De bijdragen gaan over herstel, over herstelprojecten, over empowerment en over empowerende praktijken en over ervaringsdeskundigheid en het inzetten van ervaringsdeskundigen in de geestelijke gezondheidszorg.

Het boek bevat een groot aantal indrukwekkende ervaringsverhalen. Verhalen van mensen over hoe zij het vinden om te leven met een psychische handicap en om psychiatrisch patiënt te zijn. Herstelverhalen, want ze gaan alle (ook) over de betekenis die zij geven aan wat hen overkomt, over manieren om het overweldigende in hun leven het hoofd te bieden en de lessen die zij onderweg leerden en leerden toepassen. Het eigen ervaringsverhaal opschrijven en ook nog eens gepubliceerd zien is een pure vorm van empowerment. Het vlekje wordt de voorsprong. De bron van schaamte wordt een bron van kennis, een bron om trots op te zijn. Omgekeerd werkt het lezen van ervaringsverhalen ook bekrachtigend voor mensen die zelf kampen met een psychische aandoening en psychiatrisch patiënt zijn.

Daarnaast zijn er bijdragen over veelbelovende praktijken die gebaseerd zijn op ervaringsverhalen en kennis op grond daarvan. In deze bijdragen wordt duidelijk hoe ervaringsdeskundigen hun kennis toepassen en anderen daarmee van dienst kunnen zijn.

Auteurs

Wilma Boevink


Annette Plooy

Drs Annette Plooy is cum laude afgestudeerd in de politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 tot 1993 was zij werkzaam als coördinator van het Basisberaad GGZ Rijnmond, platform voor cliënten en werkers in de geestelijke gezondheidszorg. Van 2006 tot 2010 werkte zij als wetenschappelijk medewerker voor het Trimbosinstituut en het Kenniscentrum Rehabilitatie (thans Phrenos).
Bij het Kenniscentrum Rehabilitatie was zij coördinator van het programma Herstel, Ervaringsdeskundigheid en Participatie. Dit programma richt zich op de ontwikkeling en verspreiding van kennis over herstel van mensen met psychische aandoeningen, de inzet van ervaringsdeskundigheid en de (bestrijding van) stigmatisering. Daarbij werkte zij nauw samen met het HEE-project van het Trimbos-instituut. Van 2010 tot 2012 was zij werkzaam voor GGz Breburg, als coördinator van het Centrum voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid.


Sonja van Rooijen