Herstelondersteunende zorg Bekijk groter

Herstelondersteunende zorg

Behandeling, rehabilitatie en ervaringsdeskundigheid als hulp bij herstel van psychische aandoeningen

9789088502989

Verkrijgbaar

Bundel met voorbeelden van herstelondersteunende hulpverleningspraktijken in Nederland en de Engelstalige wereld aangevuld met beschouwende stukken over rehabilitatie en herstelondersteunende zorg.

Meer details

33,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2012, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

Herstelondersteunende zorg is alle zorg die gericht is op het ondersteunen van het herstel van een persoon met een aandoening. In Herstelondersteunende zorg gaat het over het herstellen van psychische aandoeningen.

Herstellen is een natuurlijk proces dat zich in principe voordoet bij iedereen die getroffen wordt door ziekte of ongeluk. In de laatste decennia is aangetoond dat dit ook geldt voor mensen met ernstige psychische aandoeningen.
Herstel is niet hetzelfde als genezing. Ook wanneer niet alle symptomen van de aandoening verdwijnen is herstel op andere aspecten mogelijk.

Herstellen is een proces van de herstellende persoon zelf. Hij of zij wordt daarbij in de eerste plaats ondersteund door lotgenoten, familie, vrienden en collega's. Maar ook hulpverleners kunnen herstelprocessen bevorderen en op belangrijke momenten ondersteunen. In deze bundel is een aantal voorbeelden verzameld van herstelondersteunende hulpverleningspraktijken in Nederland en in de Engelstalige wereld. Daarnaast zijn enkele beschouwende stukken opgenomen.

Om de zorg herstelondersteunend te maken is het werken met ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid onmisbaar. Aan het werken met ervaringsdeskundigen wordt in Herstelondersteunende zorg dan ook extra aandacht besteed.

De meeste artikelen in Herstelondersteunende zorg verschenen eerder in het Tijdschrift voor Rehabilitatie en herstel van mensen met psychische beperkingen.

Auteurs

Jos Dröes

Jos Dröes is psychiater n.p. en als docent en senior consultant verbonden aan de Stichting Rehabilitatie 92.


Cees Witsenburg