Nieuw Het voortleven van de vuurvliegjes Bekijk groter

Het voortleven van de vuurvliegjes

9789490334345

Verkrijgbaar

Volgens Didi-Huberman zijn de vuurvliegjes, de gratie die weerstand biedt aan een wereld vol terreur, 'ondanks alles' niet verdwenen. Tegenover macht staan nog altijd verzet en hoop. Hij laat de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 168p.

Meer informatie

In De goddelijke komedie van Dante verspreidt het grote licht zich in sublieme cirkels in het Paradijs en dwalen de kleine vuurvliegjes in de Hel. De jonge Pier Paolo Pasolini las dit werk secuur.

Vuurvliegjes
Op een nachtelijke wandeling met vrienden ziet hij plotseling een zwerm vuurvliegjes. Het is 1941. In het duister van de nacht en tegen de achtergrond van het fascisme van Mussolini tekenen zij zich af als vluchtige lichtjes van onschuld en liefde. Ze staan in schril contrast met de schijnwerpers van de propaganda die de fascistische dictator in een verblindend licht hullen. Dantes universum in omgekeerde vorm.

Moment van gratie
Pasolini heeft vaak herhaald dat de ‘dans van de vuurvliegjes’, dat moment van gratie dat weerstand biedt aan een wereld vol terreur, het meest broze is wat er bestaat. Aan het eind van zijn leven meende hij dat de vuurvliegjes waren verdwenen. Maar volgens Didi-Huberman leven ze ‘ondanks alles’ voort: tegenover macht staan nog altijd verzet en hoop. Didi-Huberman laat in zijn beeldende schrijfstijl de vuurvliegjes oplichten in actuele voorbeelden van verzet. En daarbij speelt het werk van de filosofen Walter Benjamin en Giorgio Agamben en de kunsthistoricus Aby Warburg een belangrijke rol.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Georges Didi-Huberman

Georges Didi-Huberman (1953) is een Franse kunsthistoricus en filosoof. Hij studeerde filosofie en kunstgeschiedenis in Lyon en promoveerde in 1981 in de sociologie en semiologie van kunst en literatuur aan de École des hautes études en sciences sociales (EHESS) in Parijs. Daar doceert hij sinds 1990.
Zijn onderzoek ligt op het snijvlak van kunst, psychoanalyse en filosofie. Daarin vormen de werken van Aby Warburg, Sigmund Freud en Walter Benjamin voor hem een belangrijke inspiratiebron. Het oeuvre van Didi-Huberman bestaat uit meer dan vijftig boeken.