Messianisme als gevaarlijke herinnering Bekijk groter

Messianisme als gevaarlijke herinnering

Bronnen, erfgenamen, actualiteit

9789463403160

Verkrijgbaar

Dit boek bespreekt zowel bronnen als erfgenamen van het messianisme. Het biedt een bonte verzameling teksten en denkers – filosofen, mystici, theologen – die gezien kunnen worden als erfgenamen van de messiaanse herinnering.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Messianisme is een filosofie van de geschiedenis die wortelt in het sterke besef dat onze sociale, religieuze en politieke orde mogelijk niet de juiste of enig mogelijke is. De komst van een messias of verlosser kan een uitweg bieden uit die negatief ervaren situatie. Hij brengt de bestaande orde, of die nu van religieuze of seculiere aard is, aan het wankelen, en zal daarom door de verdedigers daarvan niet in dank worden afgenomen. 

Dit boek bespreekt zowel bronnen als erfgenamen van het messianisme. Het biedt een bonte verzameling teksten en denkers – filosofen, mystici, theologen – die gezien kunnen worden als erfgenamen van de messiaanse herinnering, waaronder Marx, Buber, Levinas, Agamben en Kafka.

Auteurs:
Bart J. Koet, Dineke Houtman, Eric Ottenheijm, Harm Goris, Joachim Duyndam, Leon Mock, Lieve Teugels, Marcel Poorthuis, Marcel Sarot, Marin Terpstra, Naud van der Ven, Peter J. Tomson, Philippe van Heusden, Rinse Reeling Brouwer, Theo de Wit, Theo Salemink, Victor Kal, Wilken Veen

Auteurs

Eric Ottenheijm

Eric Ottenheijm is Universitair Hoofddocent Joodse Studies en Bijbelwetenschappen aan de
Universiteit Utrecht.


Theo de Wit

Theo de Wit was universitair docent sociaal-politieke filosofie en cultuurfilosofie en bijzonder hoogleraar Vraagstukken geestelijke verzorging in justitiële inrichtingen aan de Universiteit van Tilburg.