Een leven als 'man of letters' Bekijk groter

Een leven als 'man of letters'

Biografie van David Hume

9789463403191

Verkrijgbaar

Deze biografie van David Hume draait om zijn leven én de rol die zijn werk als filosoof, historicus en essayist daarin speelde. Een leven rijk aan onverwachte gebeurtenissen, maar ook met één overheersend motief: leven als onafhankelijke 'man of letters'.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 456p.

Meer informatie

De hedendaagse filosofie, of het nu gaat om kennistheorie, wetenschapsfilosofie, ethiek of godsdienstfilosofie, is onmogelijk zonder op die terreinen de kritiek van David Hume (1711-1776) onder ogen te zien. Hume verwierf echter niet alleen een grote reputatie als filosoof, maar ook als historicus en essayist. Aan die reputatie was hij zeer gehecht, vandaar dat hij nog kort voor zijn overlijden zijn “Love of literary fame” bestempelde als de “ruling Passion” van zijn leven.

Deze biografie draait om zijn leven én de rol die zijn werk als filosoof, historicus en essayist daarin speelde. Hume leidde een leven dat rijk was aan vaak plotselinge en onverwachte gebeurtenissen en verwikkelingen, en dat hem in militaire en diplomatieke dienst door tal van Europese landen voerde. Hij wist dat steeds te combineren met wat hij zelf beschouwde als het overheersende motief, de belangrijkste drijfveer, het uiteindelijke doel in zijn bestaan: een leven als onafhankelijke ‘man of letters’.

Gerelateerde titels

Auteurs

Ton Vink

Dr. Ton Vink (1953) is schrijver en filosoof. Hij studeerde filosofie, psychologie, godsdienstwetenschappen en geschiedenis en promoveerde in de filosofie. Hij is praktijkvoerend filosoof en lid van de VFP (Vereniging voor Filosofische Praktijk). Hij werkt als counselor samen met Stichting De Einder en verzorgt als docent cursussen aan diverse HOVO-instellingen. Hij is (eind)redacteur van het tijdschrift Filosofie & Praktijk.


Persartikels

Knack (11/05/2022) - "De man zonder zekerheden. Waarom David Hume een filosoof van deze tijd is" - "Hem louter als filosoof zien zou hem intellectueel onrecht doen." - interview met auteur Ton Vink door Marnix Verplancke - lezen