Het leven kussen in het voorbijgaan Bekijk groter

Het leven kussen in het voorbijgaan

9789085600886

Verkrijgbaar

Filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold probeert Piet Winkelaar aan te geven wat we aan moeten met dat grote menselijke epos waarvan we deel uit maken.

Meer details

13,99 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2020, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 88p.

Meer informatie

Filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold en dichtbij de afkalving van kerk en godsdienst staande, heeft Piet Winkelaar, ooit actief in de samenlevingsopbouw en het hoger onderwijs, in velerlei publicaties proberen aan te geven wat we aan moeten met dat grote menselijke epos waarvan we deel uit maken. Dat verhaal vliegt soms alle kanten op, veranderingen voltrekken zich in een steeds hoger tempo en hun impact lijkt groter dan ooit. Gebeurtenissen lossen elkaar af, vaak nog zonder dat we ze echt helemaal hebben meegemaakt of ons realiseren wat ze betekenen, want we zijn ook bezig met het leven van morgen.

We zetten ons in voor een betere maatschappij, een gezonder milieu en een leefbare wereld. Dat deden we vroeger en dat doen we nu. Maar die wereld van morgen is er nog niet, toen niet en nu niet. Er is, wat er is, maar dat omarmen we niet, toen niet en nu niet. De tijd verglijdt onder onze handen. Duurt het leven te kort? Gaat het allemaal te vlug? Misschien zijn we met wat we willen niet helemaal geschikt voor het leven? Misschien zijn we te klein, te onbenullig, denken we nog teveel zelf Goden te zijn? Willen we niet teveel? Soms wel, soms niet.

Wanneer het lukt ons meer bescheiden op te stellen, blijkt het mogelijk te kijken en te zien naar wat er gebeurt. Dan vindt er naast lijden en kruisiging, verlichting en opstanding plaats, dan is het leven te beleven en te kussen in het voorbijgaan.

Gerelateerde titels

Auteurs

Piet Winkelaar

Piet Winkelaar is filosofisch, theologisch en andragogisch geschoold en stond dichtbij de afkalving van kerk en godsdienst waarbij hij werkzaam was in pastoraal, jeugdzorg, jongerenwerk en opbouwwerk.  Ook zat hij in de redactie van enkele tijdschriften waarin hij zijn artikelen publiceerde. Vanaf 1975 was hij bijna 25 jaar lang verbonden aan hogeschool de Horst in Driebergen waar hij onder andere les gaf in opbouwwerk, methodiek en filosofie. Hij schreef ook handboeken voor die studieonderdelen, was actief in de organisatie van het sociaal pedagogisch onderwijs, ook buiten de Horst, en nauw betrokken bij het tot stand komen van de HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Van het onder die naam opgerichte tijdschrift was hij tien jaar hoofdredacteur. In 2004 promoveerde hij op het proefschrift Anders dan we denken, een geseculariseerde benadering van het religieuze.