Stadia op de levensweg Bekijk groter

Stadia op de levensweg

9789460361593

Verkrijgbaar

Kierkegaard brengt hier centrale thema's uit eerdere geschriften bijeen tot een meesterstuk van zijn schrijverschap en een hoogtepunt in de Europese literatuur.

Meer details

49,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2014
Bindwijze hardcover met stofomslag
Aantal pagina's 656p.
Extra met leeslint

Meer informatie

Stadia op de levensweg is het grote pseudonieme werk van Søren Kierkegaard uit 1845 waarin centrale thema’s uit de eerdere geschriften Of/Of, Vrees en beven en De herhaling bij elkaar komen.
Kierkegaard presenteert hier een verzameling manuscripten die in het bezit gekomen is van Hilarius Bogbinder. De uitgave van Bogbinder bestaat uit het verslag van een feestmaal waarbij de aanwezigen een lofrede op de erotiek houden, een pleidooi voor het huwelijk en het dagboek van een verliefde jongeman die niet in staat is zijn relatie in stand te houden en nu een religieuze zoektocht onderneemt, gevolgd door de bespiegelingen hierover van Frater Taciturnus.
Opvallend is vooral dat, vergeleken bij Of/Of, het religieuze in Stadia op de levensweg een heel eigen statuut krijgt.
Het esthetische stadium, het ethische stadium en het religieuze stadium worden in hun diverse varianten kleurrijk beschreven en beargumenteerd, maar krijgen ook gestalte in de verschillende personages. Het geheel is in zijn rijkdom een meesterstuk van Kierkegaards schrijverschap en een hoogtepunt in de Europese literatuur

Vertaling: Jan Marquart Scholtz
Verklarende noten: Paul Cruysberghs
Eindredactie: Paul Cruysberghs & Onno Zijlstra
Nawoord: Johan Taels

Auteurs

Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard (Kopenhagen, 5 mei 1813 – ald., 11 november 1855) was een 19e-eeuwse Deense theoloog en filosoof. Hij noemde zichzelf een anti-filosoof en een religieus schrijver en wordt algemeen gezien als de eerste existentialistische filosoof.