Het bed van Procrustes Bekijk groter

Het bed van Procrustes

Filosofische en praktische aforismen

9789057123375

Sold out

Deze collectie aforismen en overpeinzingen raakt de kern van Nassim Nicholas Talebs belangrijkste ideeën over hoe we omgaan en zouden moeten omgaan met wat we niet weten.

Meer details

Datasheet

colofonpaperback - 142p.
jaar2011
UitgeverijNieuwezijds

Meer informatie

Procrustes is in de Griekse mythologie de wrede eigenaar van een klein landgoed tussen Athene en Eleusis. Hij had een bizar gevoel voor gastvrijheid: hij ontvoerde reizigers, bood hun een copieuze maaltijd aan en nodigde ze daarna uit de nacht door te brengen in een bijzonder bed. Hij eiste dat ze precies in het bed pasten. Van degenen die te lang waren, hakte hij met een bijl de benen af; degenen die te klein waren, rekte hij uit.

Elk aforisme in dit boek heeft betrekking op een of ander Procrustesbed. Wanneer we oplopen tegen de grenzen van onze kennis, persen we het leven in heldere, handzame ideeën en voorverpakte verhalen, soms met gevaarlijke gevolgen. We zijn er ons bovendien niet van bewust dat we onszelf op deze wijze misleiden.

Deze collectie aforismen en overpeinzingen raakt de kern van Nassim Nicholas Talebs belangrijkste ideeën over hoe we omgaan en zouden moeten omgaan met wat we niet weten.

Auteurs

Nassim Nicholas Taleb

Nassim Nicholas Taleb, deels literair essayist, deels empiricus, deels no-nonsense handelaar, heeft zijn hele leven gewijd aan kwesties van geluk, onzekerheid, waarschijnlijkheid en kennis. Taleb stamt uit een Grieks-orthodoxe familie in Libanon. Hij werkte als derivaten-handelaar, zelfstandig en op Wall Street, en als floor trader in de arena van Chicago, alvorens te kiezen voor meer beschouwender bezigheden, die hij niet-transactioneel noemt. Hij heeft een mba van Wharton en een PhD van de Université de Paris. Gedurende zeven jaar gaf hij naast zijn werk als beurshandelaar colleges over de toepassing van kanstheorie bij risicomanagement aan het Courant Institute of Mathematical Sciences van New York University. Op het ogenblik doet hij het rustiger aan als hoogleraar Onzekersheidskunde aan de Universiteit van Massachusetts. Zijn eerdere boek, de bestseller Fooled by Randomness, is in twintig talen verschenen (zelfs in het Frans). In 2009 verschijnt het ook in het Nederlands. Taleb woont voornamelijk in New York.

(Foto: Cynthia Taleb)