Midden Frankrijkroute Bekijk groter

Midden Frankrijkroute

Fietsroute van Bordeaux naar Genève

9789064558016

Verkrijgbaar

Deze fietsroute van 913 km biedt een keur aan natuurschoon en stille wegen, oude marktplaatsen en middeleeuwse kerken.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

colofonringband (12 x 22,5 cm) - 128p. - in kleur
jaar2017
UitgeverijPirola

Meer informatie

De Midden Frankrijkroute (913 km) biedt de fietser een keur aan natuurschoon en stille wegen. De route volgt vanaf Bordeaux de loop van de rivieren Dordogne en Lot door de bekendste wijngebieden van Frankrijk en steekt vervolgens het Centraal Massief over, daarbij de kloven van de Truyère, de Ander (bij St.Flour) en de Allier kruisend. In dit gedeelte zijn hoogteverschillen van 500 tot 700 m te overwinnen. Dat maakt de route op zonnige dagen naar Europafietsersbegrippen tamelijk uitputtend. Een vergelijking met de stijgingen en dalingen in de Ardennen is hierbij op zijn plaats.

Qua cultuur komt de fietsroute door bekende plaatsen als Villeréal, Cahors, St.Circq-LaPopie, St.Flour, Le Puy-en-Vélay en Hauterives. Hier zijn veel middeleeuwse kerken en oude marktplaatsen te vinden. Maar ook de vele onbekende plaatsjes op de route zijn een korte stop waard.

De Midden Frankrijkroute vormt een ringverbinding met het Europese Fietsweb, waarbij verschillende bkende routes (St.Jacobsroute, Langs Oude Wegen, Groene Weg naar de Middellandse Zee) worden gekruist.

In de meeste etappeplaatsen is de mogelijkheid om te eten en te drinken doorgaans goed vertegenwoordigd. Winkels daarentegen worden op het platteland steeds schaarser en de kamperende fietser moet dan ook rekening houden met de tijdige planning van boodschappen.

In Oost-Frankrijk loopt de Midden Frankrijkroute door het heuvelachtige gebied ten oosten van de Rhône, waar de Rhône tweemaal wordt overgestoken. Vervolgens gaat de hoofdroute rechtstreeks op Genève af. Een alternatieve mogelijkheid is via de Gorge de la Valserine en de Col du Marchairuz (1447 m) over de Jura bergkam, in een ruime boog om de stad Genève heen. Kenmerkend aan dit laatste gedeelte zijn de lange klimmen en afdalingen, door een beginnend Alpenlandschap. Maar de hellingen zijn daarbij dorogaans minder steil dan in het Centraal Massief. De route sluit tussen Genève en Lausanne aan op de Zwitserse Rhône-route.

De Midden Frankrijkroute is in twee richtingen beschreven. Men kan zowel van west naar oost als van oost naar west de navigatieteksten gebruiken.

Auteurs

Jan Blankespoor