Wat ons verplicht, deel I Bekijk groter

Wat ons verplicht, deel I

Essay over mens en existentie

9789463402309

Verkrijgbaar

Dit eerste deel van de trilogie Wat ons verplicht, die de ethische grondslag van het menszijn peilt, stelt de vraag naar de grondslag van de menselijke existentie, in discussie met de existentiële wijsgerige traditie.

Meer details

22,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 216p.

Meer informatie

Doorgaans situeert de mens de vrijheid in het hart van zijn conditie. Daarmee onderscheidt hij zich van het dier die zich op onvrije wijze verhoudt tot de omgeving waarin het leeft. Maar is de vrijheid de alfa en omega van ons menselijk bestaan? Of zijn we, voordat we de vraag naar onszelf gesteld hebben, al getekend door een schatplichtigheid? Is er niet iets wat ons al heeft verplicht nog voor we een eerste woord spreken? En kunnen we ons van die verplichting ontdoen zonder ons van onszelf te verwijderen?

In het eerste luik van de trilogie Wat ons verplicht, die de ethische grondslag van het menszijn peilt, stelt de auteur de vraag naar de grondslag van de menselijke existentie. In discussie met de existentiële wijsgerige traditie waarvan Kierkegaard, Heidegger, Ortega Y Gasset, Løgstrup, Jaspers, Sartre e.a. deel uitmaken, gaat hij op zoek naar datgene wat onze menselijkheid sticht en schraagt. Daarmee vormt het boek een scherpe kritiek op het ongebreidelde vrijheidsideaal die de mens vandaag meer dan ooit lijkt aan te kleven.

Auteurs

Karl Verstrynge

Karl Verstrynge is verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij ethiek, toegepaste ethiek en existentiële filosofie doceert. Hij publiceert rond het existentialisme, Kierkegaard en media-ethische thema’s en is voorzitter van het ‘Centrum voor Ethiek en Humanisme’ en van de Redactieraad Kierkegaard Werken VZW.