Van gedachten wisselen Bekijk groter

Van gedachten wisselen

Filosofie en ethiek voor zorg en welzijn

Verkrijgbaar

Dit boek houdt de kernwaarden die het handelingskader van sociaal werkers vormen, kritisch tegen het licht en bespreekt belangrijke thema's uit hun beroepspraktijk vanuit filosofisch en ethisch oogpunt. 3de grondig herziene druk.

Meer details

33,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2019, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

In onze complexe samenleving worden sociaal werkers dagelijks geconfronteerd met ethisch-politieke dilemma’s en filosofische vraagstukken die hen dwingen een positie in te nemen. Kernwaarden als het bevorderen van menselijke waardigheid, zelfredzaamheid, eigen kracht en eigen regie vormen daarbij het handelingskader. In Van gedachte wisselen worden deze kernwaarden vanuit meerdere disciplines kritisch tegen het licht gehouden.

Thema’s die een belangrijke rol spelen binnen de beroepspraktijk van het sociaal werk zoals welzijn en geluk, vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid, macht en menswaardigheid worden vanuit filosofisch en ethisch oogpunt besproken. De auteur laat hiermee zien dat er verschillende  invullingen van de waarden mogelijk zijn.  

De bijbehorende website bevat denkoefeningen en links naar films waarnaar de auteur in het boek refereert.

Deze derde druk is grondig herzien. De kernwaarden van het sociaal werk, ontleend aan de Beroepscode voor de sociaal werker (Buitink & Steenmeijer, 2018) zijn in deze editie als uitgangspunt genomen. Verder zijn enkele technische uitweidingen vereenvoudigd en heeft ethiek een duidelijkere plaats gekregen. De titels van de hoofdstukken zijn aangepast en voorzien van ondertitels die duidelijk aangeven waar de inhoud over gaat. Ook is het werk van de Franse filosoof Bruno Latour in het boek opgenomen.

Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor studenten van sociale opleidingen en sociale professionals. Daarnaast is het geschikt voor studenten van aanverwante opleidingen zoals verpleegopleidingen, pedagogiek en psychologie.

Downloaden

Auteurs

Richard de Brabander

Dr. Richard de Brabander is als hoofddocent verbonden aan de opleiding CMV van Hogeschool Inholland Rotterdam. Daarnaast is hij research fellow bij het lectoraat Dynamiek van de stad van diezelfde hogeschool.