Mensen maken de stad Bekijk groter

Mensen maken de stad

Bouwstenen voor een sociaalecologische toekomst

9789491297281

Verkrijgbaar

Oikos vroeg onderzoekers en professoren om samen na te denken over de toekomst van de stad. Dat leverde vier kernwoorden op wonen, solidariteit, superdiversiteit en klimaatneutraal, en een pleidooi voor participatie en stedelijk burgerschap.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2012 - 2015, 4de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 368p.

Meer informatie

Onze steden staan voor een immense uitdaging. De stadsbevolking neemt fors toe, en nog nooit woonden er zo veel groepen mensen met een verschillende achtergrond. De kloof tussen arm en rijk neemt elk jaar toe, en ook de ecologische voetafdruk van de stad is groter dan de planeet kan dragen. Dit leidt tot dé vraag van de 21ste eeuw: hoe kan de stad tegelijkertijd groeien en meer solidair en ecologisch worden?

Als denktank voor sociaalecologische verandering nodigde Oikos onderzoekers en professoren uit om samen na te denken over de toekomst van de stad. Wat is de huidige staat van de stad? Wat kunnen de krachtlijnen zijn voor een toekomstgericht stedelijk beleid? In de antwoorden op deze vragen komen vier kernwoorden naar boven: wonen, solidariteit, superdiversiteit en klimaatneutraal. Ze worden tot een geheel samengeweven met een pleidooi voor participatie en stedelijk burgerschap als rode draad. Want Mensen maken de stad is een boek over en voor stadsbewoners die hun toekomst in handen nemen.

Met bijdragen van Paul Blondeel, Eric Corijn, Eveline Cortier, Patrick Deboosere, Pascal De Bruyne, Pascal De Decker, Filip De Rynck, Sven De Visscher, Eva Heuts, Dirk Holemans, Maarten Loopmans, Bruno Meeus, Henk Oosterling, Stijn Oosterlynck, Erik Rombaut, Elise Schillebeeckx, Nick Schuermans, Jim Segers, Anne Snick, Linda Struelens, Pieter Van den Broeck, Barbara Van Dyck, Linus Vanhellemont en Griet Verschelden.

Dit boek op Facebook

Auteurs

Dirk Holemans (red.)

Dirk Holemans is coördinator van de denktank Oikos. Voorheen was hij Vlaams volksvertegenwoordiger, onderzoeker en docent. Hij is bio-ingenieur en behaalde diploma's filosofie en bedrijfseconomie. Zijn bijzondere interesse gaat uit naar politieke filosofie, mobiliteit en de toekomst van de stad.

Met bijdragen van Paul Blondeel, Eric Corijn, Eveline Cortier, Patrick Deboosere, Pascal De Bruyne, Pascal De Decker, Filip De Rynck, Sven De Visscher, Eva Heuts, Dirk Holemans, Maarten Loopmans, Bruno Meeus, Henk Oosterling, Stijn Oosterlynck, Erik Rombaut, Elise Schillebeeckx, Nick Schuermans, Jim Segers, Anne Snick, Linda Struelens, Pieter Van den Broeck, Barbara Van Dyck, Linus Vanhellemont en Griet Verschelden.


Persartikels

Tertio (23-01-2013)
"In de stad van morgen staat rechtvaardigheid centraal" - interview

Sampol (november 2012)
"Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en overal coalities gevormd worden en bestuursakkoorden geschreven, is een goed boek over stedelijk beleid zeker welkom. Mensen maken de stad kan gerust beschouwd worden als een goede handleiding voor toekomstige bestuurders"

De Leeswolf (november 2012)
"De verdienste van Mensen maken de stad is dat het deze uitdagingen klaar en duidelijk brengt en er positie in kiest."

Lokaal (1-10-2012)
"Een boek over en voor stadsbewoners die hun toekomst in handen nemen."

De Standaard - opiniestuk Dirk Holemans (19-09-2012)
"Terwijl Europese voorbeeldsteden als Groningen, Zürich of Kopenhagen steeds verder van ons weglopen op het vlak van duurzame mobiliteit, blijven wij aanmodderen met elkaar tegenwerkende maatregelen, zegt Dirk Holemans. Tijd voor een totaalvisie op een duurzame stad." - lezen

Knack
"Onze steden hebben vaak wel een mooi heringericht centrum, maar toch missen we de ecologische trein en blijven we onszelf vastrijden met de auto. In Mensen maken de stad houdt Dirk Holemans een pleidooi voor een radicaler en ambitieuzer stedenbeleid."

Kanaal Z - Gunter Huyghe (12-09-2012)
De bevolkingsgroei is één van de grootste uitdagingen voor onze steden. Als ze op een duurzame manier willen meegroeien, kan dat niet zoals het nu gebeurt. In het boek Mensen maken de stad staan enkele scenario's uitgelegd. - bekijk het programma op de website van Kanaal Z

De Wereld Morgen - Dirk Holemans (30-08-2012)
"De toekomst ligt in de stad, dat is de overtuiging van de auteurs van het boek 'Mensen maken de stad' (verschenen bij EPO). Niet omdat er geen problemen in de stad zouden zijn. Wel omdat de stad, met haar diverse bevolking die tal van activiteiten ontwikkelt dicht bij elkaar, als creatieve bijenkorf, de juiste troeven in handen heeft." - lezen

De Morgen
"Stad van de toekomst is groen en sociaal"