Kinderen uit de knel Bekijk groter

Kinderen uit de Knel

Een interventie voor ouders, kinderen en hun netwerk verwikkeld in een conflictscheiding

9789088509087

Verkrijgbaar

Therapeutische interventie voor ouders verwikkeld in conflicten na scheiding, bedoeld om de strijd te de-escaleren, zodat de kinderen minder stress ervaren. Derde herziene druk.

Meer details

37,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2019, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Kinderen uit de Knel is een therapeutische interventie voor ouders verwikkeld in conflicten na scheiding, voor hun kinderen en hun netwerk. Het richt zich op ouders die al meer dan een jaar gescheiden zijn, tussen wie de strijd escaleert en bij wie de kinderen uit beeld raken. Ouders en kinderen worden behandeld in parallelle groepen, waarbij het zwaartepunt ligt bij de ouders. Doel is het de-escaleren van de strijd, zodat de kinderen minder stress ervaren in hun leven. De toepassing van deze groepstherapie heeft een grote vlucht genomen door de groeiende vraag naar behandelaanbod voor ouders, die gevangen zitten in conflicten na scheiding, en voor hun kinderen en netwerk. De interventie Kinderen uit de Knel is wetenschappelijk onderzocht: de conflicten tussen ouders nemen duidelijk af na deelname.

Vernieuwend aan deze derde druk is dat de onderzoeksresultaten zijn toegevoegd, dat de basis van het programma, de keystones, worden toegelicht en dat de inhoud van de kindergroep verder is uitgewerkt.

De auteurs zijn beide zeer ervaren in het werken met families waarin veel stress, conflicten, trauma en geweld een rol spelen. Samen zijn zij gestart met het behandelprogramma Kinderen uit de Knel dat verder wordt ontwikkeld in samenwerking met het basisteam.

Gerelateerde titels

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Justine van Lawick

Justine van Lawick is een van de oprichters van het Lorentzhuis. Zij is BIG-geregistreerd klinisch psycholoog, psychotherapeut en opleider van de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie (NVRG). Zij werkte in de volwassenenpsychiatrie en kinderpsychiatrie. Van het begin af aan werkt ze met families, relaties en andere samenlevingsverbanden om problemen die volwassenen en kinderen ervaren samen op te lossen. Zij heeft zich gespecialiseerd in het werken met geweldsproblematiek in families. Ook wanneer ruzies regelmatig uit de hand lopen kunnen mensen toch nog veel om elkaar geven en daarin ligt de kracht die nodig is om er samen uit te komen. Zij ziet therapie als een samenwerkingsproces van therapeut en cliënten: samen onderzoeken welke problemen worden ervaren, welke veranderingen gewenst worden en wat de meest passende weg is om tot die verandering te komen. In dit proces zet zij haar kennis en ervaring zo goed mogelijk in. Er is natuurlijk geen eenduidig succes-model voor relaties en het opvoeden van kinderen. Elke keer moet opnieuw ontdekt worden wat werkt bij dit kind, deze mensen, deze relatie in deze cultuur.


Naast een intensieve praktijk met relatie- en gezinstherapie geeft zij veel supervisie en opleiding en verzorgt zij trainingen, voordrachten en workshops in binnen- en buitenland. Zij publiceerde over vele onderwerpen, zie hiervoor de rubriek publicaties.


Margreet Visser

Margreet Visser is coördinator/klinisch psycholoog van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum in Haarlem. Zij is cognitief gedragstherapeut en EMDR therapeut. Daarnaast is zij promovendus bij de Academische Werkplaats aanpak Kindermishandeling bij de VU en geeft zij lezingen, workshops en trainingen over complex trauma bij kinderen en hun gezinnen, traumagerichte behandeling en vechtscheidingen. Margreet Visser heeft haar hele carrière (vanaf 1988) met getraumatiseerde mensen gewerkt.