set Volharden / Een ruimte om in te bewegen Bekijk groter

set Volharden / Een ruimte om in te bewegen

9789490334062

Verkrijgbaar

Set van twee boeken van / over de bekende Franse filmcriticus Serge Daney: zijn 'autobiografie' en de Nederlandse vertaling van zijn teksten. Beide boeken zijn ook apart verkrijgbaar.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Octavo
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze set van 2 paperbacks
Aantal pagina's 192p. en 160p.

Meer informatie

Set van twee boeken van / over de bekende Franse filmcriticus Serge Daney:

Volharden zijn 'autobiografie', gebaseerd op gesprekken met Serge Toubiana, die vlak voor Daneys voortijdige dood in 1992 werden afgerond. Daney begon in 1964 voor de beroemde Cahiers du cinéma over film te schrijven en richtte vanaf de jaren tachtig zijn aandacht tevens op televisie, reclame en nieuwe media. Volharden is een diepgaande analyse van Daneys engagement met de cinema, maar hij liet voor het eerst ook zijn persoonlijke levensverhaal doorklinken in het theoretische discours en gaf het daarmee zijn werkelijke draagwijdte. Het resultaat is een cinebiografie.

Een ruimte om in te bewegen, een selectie van Daneys teksten in Nederlandse vertaling gebundeld. Deze worden omlijst door teksten van tijd- en reisgenoten: Jacques Rivette, Gilles Deleuze, Olivier Assayas en Jean-Luc Godard.
'Daney vertegenwoordigt voor mij het einde van de kritiek zoals ik die begrijp, en die ik laat beginnen bij Diderot, van D naar D, van Diderot naar Daney', stelde Jean-Luc Godard in een gesprek met Youssef Ishaghpour (Trafic, nr. 29). In 1964 schreef Serge Daney voor de Cahiers du cinéma zijn eerste artikel over film en vanaf de jaren tachtig richtte hij zich tevens op televisie, reclame en nieuwe media. Zijn teksten hebben grote invloed gehad op een hele generatie filmmakers, critici en filosofen, en vormen nog steeds een bron van inspiratie. Ze hebben nauwelijks aan betekenis ingeboet als het gaat om de lessen van een rijke cinefiele cultuur voor de hedendaagse beeldcultuur. Het beeld als verzet tegen de eindeloze informatiestroom, als ruimte voor verbeelding, als ruimte voor reflectie: een ruimte om in te bewegen.

Beide boeken zijn ook apart verkrijgbaar: Volharden - Een ruime om in te bewegen

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Serge Daney