Vlaanderen excelleert!? Bekijk groter

Vlaanderen excelleert!?

Kritiek op de rechtse cultuurpolitiek

9789462672055

Verkrijgbaar

Een kroniek van het historisch cultuurprotest tegen een politieke agenda die wil besparen om te kunnen vermarkten en die het cultuurbeleid wil inzetten als een instrument voor de Vlaamse natievorming

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 260p.

Meer informatie

Vanaf dag één verzekert de regering-Jambon iedereen dat ze Vlaamsch zal zijn en conservatief. De cultuurminister-in-bijberoep probeert kunst en cultuur meteen in dat keurslijf te dwingen. Met de hakbijl van een kaalslag. Ook in volle coronacrisis ligt dit Vlaams-nationalistische cultuuroffensief op ramkoers. Wie de grootsheid van Vlaanderen wil uitdragen, kan op steun rekenen - de rest kan oprotten. 

Beeldende kunstenaars en theatermakers, technici en journalisten, muzikanten en studenten tot en met het kunstminnende publiek: samen protesteren ze massaal tegen deze aanslag op de fijnmazigheid, de veelzijdigheid, de kritische houding en de diversiteit van stijlen en stemmen in de cultuur. In solidariteit met al wie zich door de regering geïntimideerd voelt. We're all in this together. Men zegge het voort.

Deze kritiek op de Vlaamse cultuurpolitiek bevat bijdragen van onder andere Gaea Schoeters, Wouter Hillaert, Fikry El Azzouzi, Katrien Van Haute, Stijn De Paepe, Charlotte Van Buylaere, Wannes Gyselinck, Charlotte De Somviele, Fatma Arikoglu, Simon Allemeersch, Marlies De Munck, Sacha Dierckx, Evelien Jonckheere, Luc Tuymans, Jarne Van Loon, Tom Lanoye en lectrr.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Ine Hermans

Ine Hermans is politiek wetenschapper en vakbondsverantwoordelijke cultuurwerkers voor ACV Puls.


Robrecht Vanderbeeken

Robrecht Vanderbeeken is doctor in de wijsbegeerte. Hij wijdde zich aan cultuur, cultuurbeleid en ideologiekritiek: als docent en onderzoeker in Gent, Brussel en Londen, maar ook als curator, dramaturg en organisator van videosalons en cultuurdebatten. Hij is co-uitgever van EPO. Hij schreef Buy buy art (EPO, 2015) en was editor van Vlaanderen excelleert!? (EPO, 2020)


Persartikels

Pulsmagazine (18/01/2021) - "Het cultuurbeleid van de Vlaamse regering onder de loep genomen" - lezen

Knack (01/12/2020) - "1 jaar na het cultuurprotest: 'Dit zijn de Hunger Games voor artiesten' " - lezen