Eer Bekijk groter

Eer

Leven met eergedrag en eerverlies

9789062245208

Verkrijgbaar

Tien verhalen van slachtoffers die verschillende aspecten van eergerelateerd geweld breed aan bod brengen. Met een analyse door de auteur. Voorafgegaan door een theoretisch deel.

Meer details

37,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Vonk / Jan van Arkel
Jaar van uitgave 2012
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 496p.

Meer informatie

'Eer' levert in allochtone gezinnen vaak scheve gezagsverhoudingen. Vaders en zonen zijn eerbewakers; vrouwen en dochters moeten gehoorzaam zijn. De verleiding is dan groot om misbruik te maken van die macht. Mannen mishandelen en misbruiken hun vrouwen; vaders of broers plegen incest met dochters of zussen.

Echter, echtgenotes en dochters hebben hun 'agency'. Zíj bepalen als machtigen of ze de eerschande onthullen of niet. Mannen proberen onthulling te voorkomen met escalerend geweld. Elk beroep van daders op cultuur of traditie is onterecht: zij zijn zelf de eerschenders.

Bij onthulling kan de dader alles verliezen: zijn vrouw die zijn eer vormt , kinderen, de achting van de familie en de gemeenschap, zijn eigenwaarde. Maar onthulling kan ook slecht aflopen voor het slachtoffer. Zij wordt verstoten of eermoord dreigt. Vaak is het de familie die toch de vrouwen de schuld geeft.
Eer bevat hartverscheurende verhalen van vrouwen van verschillende afkomst in allerlei omstandigheden. Bea Lalmahomed analyseert en verklaart elk verhaal en ontwikkelt daarbij een nieuwe visie op eergedrag en agency. Dit boek is onontbeerlijk voor slachtoffers, hun familie en vrienden, voor opvang, politie, justitie, buurtwerkers, (huis)artsen, decanen en wetenschappers.

Het boek Eer heeft een theoretisch deel en een deel met tien verhalen van slachtoffers. Die zijn zo gekozen dat de verschillende aspecten van eergerelateerd geweld breed aan bod komen. Dit is uniek materiaal van een orde die nooit is gepubliceerd. Niet alleen doen de vrouwen en meisjes zelf hun verhaal over de moeilijke onderwerpen verkrachting en incest, elk verhaal wordt vervolgens door de auteur geanalyseerd volgens het door haar ontwikkelde agencybegrip en emotie-analyse-model. Dit levert een schat aan praktische inzichten voor het hele veld. Voor het onderwijs is dan het theoretische deel nog van groot belang.

Het belang van het boek is o.a. gelegen in: het bereiken / beschrijven van groepen slachtoffers die nu niet bereikt / gezien worden, het geven van een nieuwe visie op seksueel geweld in relatie tot eer, het introduceren van het begrip agency en het emotie-analysemodel, het bieden van een effectieve aanpak van de problematiek aan de hulpverlening.

Bea Lalmahomed voegt met haar boek nieuwe dimensies toe aan de bestaande aanpak, die het verdienen ruime aandacht te krijgen.

Auteurs

Bea Lalmahomed

Bea Lalmahomed werd geboren in Paramaribo en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Zij volgde diverse opleidingen, haalde haar MO-pedagogiek, studeerde af aan de vrije studierichting sociaal-culturele wetenschappen (Amsterdam).
Zij schreef een deel van het boek Andere tijden andere meiden een onderzoek naar het weglopen van Marokkaanse, Turkse, Hindostaanse en Creoolse meisjes. Verder schreef ze Schade, schande schuld hulpverleners over seksueel misbruik en lichamelijk geweld onder Creolen en Hindostanen; Creoolse vrouwen opvoeding en levensstijl; Hindostaanse vrouwen de geschiedenis van zes generaties.
Zij was tevens mede-auteur van Allochtone kinderen in pleeggezinnen; Hindostanen: van Brits-Indische emigranten via Suriname tot burgers van Nederland. Ook schreef Bea Lalmahomed tal van artikelen in kranten en tijdschriften. Sinds 1989 is zij docent aan de Hogeschool InHolland. Als senior wetenschapper verricht zij met haar Sociaal-Cultureel Gedragswetenschappelijk Bureau gedragsanalyse voor politie, justitie, gerechtshoven, het Pieter Baan Centrum èn slachtoffers. Zij weet als geen ander het ware verhaal boven tafel te krijgen en te analyseren.