Waar haalden de gnostici hun wijsheid vandaan? Bekijk groter

Waar haalden de gnostici hun wijsheid vandaan?

Over de bronnen, de doelgroep en de tegenstanders van de gnotische beweging

9789463400428

Verkrijgbaar

In dit boek laten deskundigen uit verschillende disciplines hun licht schijnen over uiteenlopende aspecten van deze ‘gnostische’ geschriften.

Meer details

34,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

Waar haalden gnostici hun wijsheid vandaan? Wat bezielde hen? Wat zijn typische kenmerken van het gnostisch gedachtegoed? Hoe is gnostiek ontstaan en bestaat gnostiek tegenwoordig nog? Dat zijn vragen waarop in dit boek antwoord wordt gegeven. 

De aandacht voor gnostiek is zeer versterkt doordat in 1945 in Egypte een groot aantal tot dan toe onbekende vroegchristelijke teksten gevonden werd, waaronder het Evangelie van Thomas, het Evangelie van Filippus en het Geheime Boek van Johannes. Sinds de ontdekking van deze zogenoemde Nag Hammadigeschriften is de overtuiging gegroeid dat het christendom al in de eerste eeuwen van zijn bestaan een diversiteit aan stromingen moet hebben gekend. In dit boek laten deskundigen uit verschillende disciplines hun licht schijnen over uiteenlopende aspecten van deze ‘gnostische’ geschriften.

Auteurs: A.P. Bos, E. Bruijnis, F. Ledegang, G. Groenewoud, G.C. Schaeffer, G.K. Bos, G.P. Luttikhuizen, H. van Rietschoten, J. Brankaer, J. van Amersfoort, J. van der Vliet, L. Roig Lanzillotta, L. Zwollo, W. van Rietschoten

Auteurs

A.P. Bos

Prof. dr. A.P. Bos sr. is emeritus hoogleraar in de antieke en patristische filosofie aan de Vrije Universiteit. Zijn onderzoek richt zich in het bijzonder op de filosofie van Aristoteles en op de gnostiek van de vroeg-christelijke periode.


G.P. Luttikhuizen

G.P. Luttikhuizen is gespecialiseerd in de geschriften van Nag Hammadi, de oude Koptische teksten die halverwege de vorige eeuw in de Egyptische woestijn zijn ontdekt. Hij geldt internationaal als expert op het gebied van de antieke gnosis en was tot 2005 werkzaam als hoogleraar vroegchristelijke letterkunde en de uitlegging van het Nieuwe Testament aan de Rijksuniversiteit Groningen.