Over het zijnde en het wezen Bekijk groter

Over het zijnde en het wezen

Proeve van ontologie

9789463401098

Verkrijgbaar

Filosofische analyse van de grondstructuur van de werkelijkheid in haar diverse geledingen. Vertaling van en uitvoerig commentaar bij dit voorbeeld van scholastiek filosofisch onderzoek.

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Damon
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 154p.

Meer informatie

Thomas van Aquino (1224/5-1274) staat bekend als een van de belangrijkste theologen uit de christelijke traditie. Daarnaast is hij ook een groot en origineel filosoof. Hij leefde in de Middeleeuwen, in een tijd waarin, via de Arabische filosofen, de filosofie van Aristoteles geïntroduceerd werd aan de universiteiten in de westerse wereld.

Het geschrift Over het zijnde en het wezen bevat een boeiende filosofische analyse van de grondstructuur van de werkelijkheid in haar diverse geledingen. Het is bedoeld als een proeve van een ontologie, dat is, een leer van het zijn en van de verschillende wijzen waarop ‘zijn’ gezegd wordt. Voortbordurend op de Griekse filosofie van Aristoteles en de Arabische filosofie van Avicenna biedt Thomas met dit werk een prachtig voorbeeld van een scholastiek filosofisch onderzoek. Binnen het oeuvre van Thomas neemt het een unieke plaats in door zijn zuiver wijsgerige karakter.

Deze uitgave bevat naast de vertaling ook een uitvoerig commentaar bij de tekst dat de wijsgerige gehalte van het tractaat verheldert en analyseert. Dat maakt het tot een geschikte introductie tot het denken van Thomas.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Thomas van Aquino

Thomas van Aquino (Roccasecca, ± 1225 – Fossanova, 7 maart 1274) was een Italiaanse filosoof en theoloog, die tot de scholastici gerekend wordt. Hij is de meest invloedrijke systematische denker op theologisch en wijsgerig gebied uit de middeleeuwen. Zijn werken bleven eeuwenlang hoog aanzien genieten in de katholieke kerk.