Dasja


Nederlands | 27-06-2019 |

9789491738449

Paperback / softback


€ 18,00


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro
Tekst achterflap

DASJA, OFTEWEL HET LEVEN VAN EEN PUP door Karel Capek, uit het Tsjechisch vertaald door Edgar de Bruin.

Lassie, Snuf, Takkie en Rataplan, er zijn nogal wat honden van naam en faam in de wereld van het kinderboek en het stripverhaal. In dit rijtje hoort zeker ook de foxterriër Dasja thuis, de 'hoofdpersoon' in het vrolijke kinderboek DASJA OFTEWEL HET LEVEN VAN EEN PUP van de vermaarde Tsjechische schrijver Karel Čapek. Dit boek, dat in 1933 uitkwam, wordt het tot op de dag van vandaag in Tsjechië gelezen en voorgelezen. Elk kind groeit hier op met Dasja, de eigenwijze wildebras die op verkenning uitgaat en graag overal in bijt.

Dasja is geen fictief personage. Het speelse hondje heeft echt bestaan. Het werd geboren in het huis van de schrijver, waar het ooit enthousiast de boel op stelten zette. Čapek beschrijft op vermakelijke en intelligente toon de lotgevallen van de opgroeiende pup. In een poging Dasja wereldwijs te maken, vertelt de schrijver het dier fantasievolle verhaaltjes: over hoe mensen in elkaar zitten en waarom terriërs altijd zo graag in de grond graven.

DASJA OFTEWEL HET LEVEN VAN EEN PUP bevat meer dan zestig kleine en grotere tekeningen van het hondje, door de schrijver zelf gemaakt. Dat geldt ook voor de foto's van Dasja, die voorzien zijn van grappige bijschriften.
DASJA wordt aanbevolen voor zelfstandig lezende kinderen vanaf 9 jaar, en het leent zich ook goed om voorgelezen te worden aan jongere kinderen.

KAREL ČAPEK (1890-1938) is een van de meest vooraanstaande Tsjechische auteurs van de twintigste eeuw. Zijn romans worden over de hele wereld gelezen en geprezen. Čapek verwierf vooral bekendheid als sciencefictionschrijver en hij wordt wel vergeleken met grootheden als George Orwell en Aldous Huxley. Ook schreef Čapek toneelstukken, detectives en reisverslagen. Zijn kinderboek DASJA OFTEWEL HET LEVEN VAN EEN PUP verschijnt nu in een eigentijdse, speelse vertaling van Edgar de Bruin.

Recensie/Quote

5 sterren Zoals waarschijnlijk ieder Nederlands kind weet dat Nijntje het konijn van Dick Bruna is, zo kennen alle kinderen in Tsjechië Dasja, het hondje van de beroemde Tsjechische schrijver Karel Capek (1890-1938). Groot verschil: Dasja heeft echt bestaan. De zwart-wit gevlekte foxterriër kwam ter wereld in Capeks huis. In Dasja; oftewel het leven van een pup (9+; Voetnoot, €18) doet Capek in tekst, tekeningen en foto's verslag van de nieuwe huisgenoot. Het boek verscheen oorspronkelijk in 1933, maar wordt in Tsjechië nog altijd gelezen. De verhaaltjes waarin de auteur zijn hondje observeert en wereldwijs maakt, zijn er nu in een nieuwe vertaling. Dasja leert lopen, Dasja leert eten, Dasja voor het eerst buiten, Dasja sloopt de tuinslang: avonturen van niets, maar o zo leuk om te lezen. Behalve grappig schrijven - '...Dasja holt eigenlijk niet zelf; ze wordt gehold...' - kon Capek ook grappig tekenen, net als Bruna in een minimalistische stijl. Toevallig had Capek nét een fototoestel gekocht, dus de echte Dasja is ook te zien. Capek had echter een korte aandachtspanne: na een jaar verloor hij niet alleen zijn interesse in de camera, maar ook in Dasja: zij wordt 'opgehaald door vreemde mensen en meegenomen in een aktetas'. Wat rest, is dit prachtig vormgegeven juweeltje.

Details

EAN :9789491738449
Auteur: 
Uitgever :Voetnoot, Uitgeverij
Vertaler : Edgar de Bruin
Publicatie datum :  27-06-2019
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :200 mm
Breedte :149 mm
Dikte :11 mm
Gewicht :332 gr
Status : Bestelbaar
Keywords :  honden;katten;vertaalde tsjechische literatuur